chrome firefox opera safari iexplorer

Будинок Чехова в Ялті під загрозою руйнації

13 січня 2012 о 09:04

У перші дні січня 2012 року в будівлі будинку-музею А. П. Чехова в Ялті з’явилася тріщина, яка пішла якраз по стіні меморіального кабінету письменника.

Працівники музею і представники громадськості міста склали акт і направили його до органів влади та до прокуратури міста. Вже 6 січня 2012 року прокуратура Ялти видала протест, яким наказала припинити будівництво поряд з музеєм, на ділянці за адресою вул. Музейна, 2, що спричинило активізацію зсуву, який існує тут вже давно, а слідом за ним і пошкодження музею.

Проведений згодом огляд показав, що зсув активізується і далі, а це може призвести до нових пошкоджень музею письменника.

Тим часом історія будівництва на ділянці поруч із музеєм свідчить про велику кількість порушень будівельного законодавства, які й призвели до пошкодження будівлі всесвітньо відомого музею.

Як повідомив «Дню» Юрій Комов, будівництво поруч із музеєм було розпочато 3 грудня минулого року. У безпосередній близькості від Будинку-музею А.П. Чехова, менше як 30 метрів від нього, на зсувному схилі був виритий котлован. Проти цього виступила досвідчена працівниця музею Ангеліна Ханило, яка звернула увагу громадськості міста на те, що земляні роботи і будівництво можуть спричинити активізацію старого зсуву, про небезпеку якого писала ще Марія Павлівна Чехова у своєму листуванні. З її листів відомо, що зсув неодноразово активізовувався в період з 1905 по 1952 роки і був зупинений лише шестирічними реставраційними роботами у 70-ті роки минулого століття (1974—1980 рр.). Нині ця загроза знову нависла над музеєм, і вже з вини людей.

Міський громадський актив Ялти протягом минулого року неодноразово заявляв про незаконність і неприпустимість цього будівництва, проте воно тривало.

Протягом усього цього часу забудовник обіцяв припинити роботи, але вони тривали на повну потужність. Після заливки монолітної бетонної подушки розміром 10 на 10 метрів було розпочато монтаж залізобетонних конструкцій першого поверху. Будівництво велося ударними темпами у дві зміни. У відповідь на виступи громадськості вже після нового року будівництво було припинено прокуратурою Ялти, але тимчасово, до узгодження всієї документації.

І це нонсенс, оскільки громадський комітет переконаний, що «погоджувати документацію» на будівництво, яке суперечить законодавству, неможливо.

В свою чергу, Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко направив звернення Президенту України стосовно необхідності втручання в ситуацію зі спорудженням будівлі поруч з будинком-музеєм Антона Чехова у Ялті та не допущення знищення унікальної пам'ятки світової культурної спадщини. Про це повідомляє прес-служба Віце-спікера.

У своєму зверненні Микола Томенко нагадав, що 1898 року видатний письменник та драматург Антон Павлович Чехов за порадою лікарів переїхав до Ялти, купив землю і збудував двохповерховий будинок з мезоніном, який згодом назвали Білою дачею. В Ялті ним були написані п'єси «Вишневий сад» і «Три сестри», оповідання «Дама з собачкою», «Архієрей», «На святках», «Наречена» та інші твори.

Віце-спікер також нагадав, що Антон Чехов відомий своїм захопленим сприйняттям України та її людей. Так, у своїх листах він писав: «Україна дорога і близька моєму серцю. Я люблю її літературу, музику і прекрасну пісню, сповнену чарівної мелодії. Я люблю український народ… У моїх жилах тече українська кров».

Водночас, Микола Томенко зазначив, що не дивлячись на те, що в травні 2010 року в ході відвідування музею Президентом України було дано доручення забезпечити проведення ремонтно-реставраційних робіт (за оцінками експертів, першочерговими визначено протизсувні роботи), на початку грудня 2011 року небайдужа громадськість, керівництво музею, численні ЗМІ розповсюдили інформацію щодо початку будівництва за декілька метрів від музею.

Зважаючи на критичність ситуації та беручи до уваги цінність пам’ятки Заступник Голови Парламенту попросив Президента України втрутитися в ситуацію щодо спорудження будівлі поруч з будинком-музеєм Антона Чехова у Ялті та не допустити знищення унікальної пам'ятки світової культурної спадщини.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути