chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні ще раз можна святкувати Новий рік

22 січня 2012 о 15:05

Китай Новий рік святкує двічі: спочатку разом з усією планетою 1 січня, а потім свій традиційний місячний Новий рік. Останній цього року — Рік Дракона — настає 23 січня.

Китайський новий рік також відомий як Свято весни. Китайці вірять, що в цей день відбувається пробудження природи, починається обчислення нового річного циклу, оживає земля.

Дракон, що є єдиною міфічною істотою у китайському гороскопі, вважається втіленням сили та розуму. У стародавньому Китаї, дракон був символом імператора. Багато тисячоліть тому китайці вірили, що навесні дракон виходить зі свого водного притулку і до осені залишається на небі, даруючи людям дощ, необхідний для багатого урожаю.

Цікаво, що перші з відомих сьогодні образів дракона створили люди, що мешкали на території сучасного північно-східного Китаю 8 тисяч років тому. Археологи виявили малюнок давнього дракона завдовжки 19,7 м, створеного носіями культури Сінлунва.

Міфічна тварина Дракон дуже шанована в Китаї. А тому до святкування року Дракона готуються серйозно і заздалегідь.

Головний атрибут свята — червоні вирізані з паперу ієрогліфи «щастя», які традиційно наклеюють на вікна, та яскраво-червоні паперові ліхтарі. Традиційною новорічною стравою на півночі Китаю вважаються пельмені, на півдні — галушки з рисової муки.

Майбутня ніч буде найгучнішою у році. Китайці вірять, що гуркіт петард відганяє злих духів і захищає їх протягом всього року.

А ще в Китаї на рік Дракона припадає пік народжуваності, адже китайці вірять, що на дітей, які народилися у рік Дракона (особливо хлопчиків), неодмінно чекає успіх, багатство і сила. Цей рік буде роком Водяного Дракона, який, за словами спеціалістів з фен-шуй, стане гарним покровителем як для хлопчиків, так і для дівчаток, які народяться цього року.

Традиційно вважається, що жінки, які народилися в рік Дракона, зіштовхнуться у своєму житті з деякими труднощами, особливо у сфері приватного життя. Найкращий час для народження дітей у році Дракона – травень, або ж кінець року, коли енергетичні потоки є особливо сприятливими, запевняють китайські астрологи.

Про 2012 рік – рік Дракона

Рік Дракона триватиме 384 дні. Дракон, якого зустрінуть сьогодні вночі гучними феєрверками у Свято Весни (Чуньцзе), пануватиме до 9 лютого 2013 року, коли його змінить Змія.

Елемент Дракона цього року — вода і, щоб краще зрозуміти, що нас очікує, необхідно згадати характеристики водної стихії і Дракона.

Вода народжує життя з повного хаосу і уособлює жіноче начало. У природі вода любить певні рамки: гирла, каньйони, гірські пороги, але якщо їй поставити на шляху перешкоду, вона, назбиравши сили, знесе її і продовжить свій шлях. Рухи води мають свій певний закон, адже річки не можна повернути назад. Навіть, падаючи по краплині на камінь, вода здатна через певний час зробити в ньому глибоку вибоїну. Вода своїм постійним рухом здатна сточити навіть кам'яні кути. Вода любить рух, інакше застоюється і вмирає.

Дракон — це злиття двох протилежностей: неба і землі (так як його тіло подібне плазунам, а здатність ширяти в небі належить птаху), води і вогню (так як Дракон для житла віддає перевагу водоймищам, але дихає вогнем). У легендах і переказах Дракон ширяє в хмарах нарівні з богами, знає, де заховані великі багатства і скарби, і вірно охороняє їх, а також здатний допомогти простій людині досягти своєї мети, адже Дракон бачить істину і поважає сміливих.

На думку китайців, Дракон — надійний покровитель, але жартувати і лукавити з ним не варто — спопелить вогненним диханням або приб'є до землі потужним хвостом. Тому й діяти в 2012 році варто чесно, відкрито, сміливо, але попередньо «сім раз відмірявши».

Безумовно, рік Дракона буде наповнений величезною енергією, яка проявить суть усіх вчинків на корені: готуйтеся побачити в цьому році себе справжнього! Дракон покаже і себе у всій красі, так що тримайтеся, місця для нудьги не буде.

Цікаво

Є повір'я, що в давнину рік високосний давав право дівчині самій вибирати собі нареченого, а той не міг відмовити її пропозиції (якщо не був зарученим до цього). У Шотландії та Ірландії це правило діє в день 29 лютого.

Оскільки річний цикл тварин за китайським гороскопом кратний 12, то високосними можуть бути тільки роки Свині, Мавпи і Дракона.

Підготувала Юлія Царенко, «Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути