chrome firefox opera safari iexplorer

У Черкасах відкриють музей Данила Нарбута

19 січня 2012 о 15:50

Цими днями на Черкащині згадували і вшановували народного художника Данила Нарбута. У краєзнавчому музеї Черкас відкрилася виставка його картин із серій «Гетьмани України» та «Полковники», повідомляє газета «День».

Данило Нарбут — син художника-графіка Георгія Нарбута. Відомий як художник театру — працював у декоративній майстерні Київського оперного театру, був головним художником Київського цирку, художником-консультантом Київського театрального музею, працював художником у театрах Житомира, Чернівців і Черкас.

За німецької окупації очолював сотню Української повстанської армії. Лауреат Шевченківської премії за портретні серії «Сподвижники Богдана Хмельницького», «Гетьмани України», а також за філософсько-історичне полотно «Страшний суд». Був найстаршим членом УНА-УНСО. Друзі художника, усі, хто його знав, а також ті, хто шанує його творчість, зібралися на відкриття виставки картин «діда Нарбута». Саме так митця називали в Черкасах.

До речі, незабаром у місті відкриється музей Данила Нарбута. В обласному художньому музеї вже закінчують ремонт чотирьох кімнат, у яких буде постійна експозиція, — там можна буде побачити картини, книжки та речі художника. Як запевнив заступник голови Черкаської обласної ради Василь Касян, там уже завершено всі роботи, залишилося тільки зробити освітлення.

«Крім того, ми домовилися із краєзнавчим музеєм, і ця виставка картин, яка відкрилася, через місяць помандрує до Умані. А потім — до інших міст обласного значення: Ватутіного, Золотоноші, Канева та Сміли», — сказав Василь Касян.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути