chrome firefox opera safari iexplorer

120-річчя Йосипа Сліпого відзначать всеукраїнською прощею

11 лютого 2012 о 09:20

До 120-ї річниці від народження Патріарха Йосипа (Сліпого) відбудеться всеукраїнська проща до Зарваниці.

Таке рішення прийняв Синод єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви під час п’ятдесят шостої сесії, що відбулася 8–9 лютого у Брюховичах, поблизу Львова.

На синодальних засіданнях були всі єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, які мають обов’язок брати в ньому участь, а також владика Мілан (Шашік), єпарх Мукачівський.

Перед Синодом відбулася братня зустріч з римо-католицькими єпископами, які діють на території України. Відтак, після першого синодального робочого засідання, о 18.00, спільною молитвою з римо-католицькими єпископами було відкрито Рік пам’яті Патріарха Йосифа (Сліпого) на честь 120-ї річниці від його народження, яке відзначатиметься 17 лютого.

Головною темою цієї сесії Синоду була парафія як спільнота молитви. У контексті її розгляду владика Венедикт (Алексійчук) доповів про літургійне життя в парафії, а про молитовні рухи в УГКЦ – отець Орест-Дмитро Вільчинський. Владика Дмитро (Григорак) виголосив доповідь про харизматичні рухи в УГКЦ та представив результати праці робочої групи для опрацювання проекту «Устав парафії», який було прийнято у першому читанні.

Значну увагу Синод приділив питанню відзначення 120-річчя Патріарха Йосифа (Сліпого). У цьому контексті було розглянуто пропозиції від представників церковної спільноти, органів державної влади і місцевого самоврядування та прийнято відповідні рішення для належного святкування цього ювілею.

Зокрема, було затверджено текст Пастирського послання Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та вирішено присвятити ювілеєві Патріарха Йосифа Всеукраїнську прощу УГКЦ до Зарваниці 2012 року. Окрім цього, учасники Синоду рекомендують вірним взяти активну участь в ювілейних відзначеннях у родинному селі Патріарха Йосифа – Заздрості, та Хресній дорозі від Заздрості до Зарваниці.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути