chrome firefox opera safari iexplorer

До Євро у Лаврі з'явится Wi-Fi, електронні покажчики та нові страви в меню

09 лютого 2012 о 10:14

Напередодні європейського футбольного турніру на території Лаври з'являться англомовні електронні покажчики, а в кафе — нові страви, що рекламуватимуть Україну.

Про це «Сегодня» розповіла новий гендиректор заповідника Вікторія Ліснича. Своїм головним завданням вона називає збереження цілісності споруд комплексу. Правда, коментувати законопроект ВР про передачу заповідника церкви, через що вже виникли суперечки, вона не захотіла.

«Це компетенція народних депутатів. Моє завдання — виконувати рішення Міністерства культури », — сказала вона.

Зараз в заповіднику думають про те, щоб значно поліпшити сервіс для туристів. Найближчим часом тут з'являться туристичні інформаційні табло (електронні покажчики) українською та англійською мовами.

Також на англійську мову планують перевести всі підписи до експонатів. «Зараз у нас у розробці дуже багато ідей. Наприклад, вирішується питання з Wi-Fi на території заповідника, збільшити кількість кіосків з сувенірною продукцією. А ось будівництво готелів або фастфудів не плануємо. На території лаври вже є кілька кафе, цього достатньо », — сказала нам гендиректор.

До речі, в кафе зараз розробляється нове меню спеціально для гостей футбольного чемпіонату, яке повинно буде рекламувати Україну. Поки подробиці тримають в секреті, але, як розповіли нам самих кафе, можливо, назви страв поміняють на більш цікаві — пов'язані з історією Києва і безпосередньо Лаврою і розширять асортимент.

Крім того, в заповіднику, за словами Лісничої, проводитимуть майстер-класи з виготовлення українських сувенірів і постійні виставки найцікавіших виробів. Незважаючи на плани, Ліснича запевняє, що вартість вхідних квитків дорожчати не буде і залишиться, як зараз: для дорослих — 25, для дітей — 12 грн.

Цього року в лаврі планують завершити реконструкцію Успенського собору (там зараз роблять розписи, які готові приблизно наполовину), провести реставрацію Онуфріївської вежі.

«Також при наявності фінансування плануємо розпочати реставрацію Церкви Всіх Святих, корпуси № 4 на Соборній площі, Південної вежі», — говорить Ліснича. А в цілому, як кажуть у заповіднику, «ремонту» вимагає аж 21 споруда.

Вікторія Ліснича: ВІД МЕДИКА ДО ДИРЕКТОРА ЛАВРИ

33-річна Вікторія Ліснича стала гендиректором Києво-Печерського заповідника в кінці січня. До призначення вона була заступником міністра культури, а раніше очолювала київську осередок однієї з партій. Цікаво, що Вікторія Ліснича за першою освітою — медик. Вона закінчила Університет ім.Богомольця, була заступником директора в Інституті серцево-судинної хірургії ім. Амосова і навіть два роки очолювала Шевченківський райвідділ охорони здоров'я. Правда, сама Вікторія сказала нам, що розділяє професію і покликання. «Адже багато людей, яких знає весь світ, були медиками, наприклад, Михайло Булгаков, Антон Чехов. Для мене духовні і культурні цінності, як для людини, мають першочергове значення в житті », — сказала нам Ліснича.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути