chrome firefox opera safari iexplorer

«Український дім» перетворять на ресторан?

19 лютого 2012 о 15:19

Музейний заклад «Український дім» хочуть перетворити на ресторан. Відповідний проект перебудови, надбудови і добудови пам’ятки культурної спадщини, розглядався на секції Містобудівної ради Києва.

Про це повідомив член Містобудівної ради Києва, голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Проектом передбачено добудова частини „Українського дому“, створення підземного входу з Європейської площі та прибудова нового корпусу між спорудою та Володимирською гіркою. Також проект перебудови передбачає зведення перекриттів між поверхами, що зруйнує єдиний простір в середині будівлі», — повідомив депутат.

Він розповів, що представники власника (Державне управління справами) мотивують необхідність перебудови тим, що утримувати споруду в такому вигляді не рентабельно. Мовляв, у ній багато обсягу і мало площі.

Крім того, за словами власників, в «Українському домі» ніде влаштовувати президентські банкети під час проведення в ньому важливих подій.

«Український дім» – одна з кількох споруд в Києві, яка будувалась як музей. Тому перетворювати її у фешенебельний ресторан – це злочин", — переконаний Бригинець.

Він додав, що архітектори-члени Містобудівної ради, які категорично не сприйняли цей проект, підказали ДУСі, що банкетний зал для VIP-ів можна влаштовувати в споруді, що будується на схилах Дніпра для президентського вертолітного майданчика.

Для довідки

Будівлю «Українського дому» споруджено в 1978—1982 роках за проектом архітекторів Головкиївпроекту лауреата Державної премії СРСР Вадима Гопкала (керівник групи), Вадима Гречини, Володимира Коломійця, Л.І.Філенка. у 1985 році – автори проекту будинку та його художнього оформлення були удостоєні Державної премії УРСР імені Т.Г.Шевченка.

Будинок спочатку призначався для розміщення Київської філії Центрального музею В.І.Леніна, створеної 1938 року, яка до переїзду 1982 року на Європейську площу містилася в будівлі колишнього Педагогічного музею (тепер Київський міський будинок вчителя).

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути