chrome firefox opera safari iexplorer

Як захиститися від лютих морозів: поради та прогнози

01 лютого 2012 о 09:20

Залишок тижня українцям доведеться провести в екстремальних умовах. Таких холодів країна не бачила з 2006 року.

Через сильні морози, станом на вчора, в Україні загинуло 30 осіб. Понад шість сотень звернулися до лікарень через обмороження. Базари по всій Україні припиняють роботу – продукти псуються.

Школи, дитсадки та інші учбові заклади закрилися. Сенсорні гаджети, зокрема, мобільні телефони виходять з ладу.

Лікарі радять подбати про власне здоров'я – тепло вдягтися, якомога менше перебувати на вулиці. Про те, скільки триватиме мороз, та як від нього рятуватися, вирішив дізнатися ТСН.ua.

Синоптик: «Три дні очікується до мінус 33 градусів» "У найближчі три дні, 1-3 лютого, в Україні утримається дуже холодна погода, — розповідає ТСН.ua синоптик Людмила Савчина. — Температура у більшості областей вночі 23-28 градусів, місцями, крім Півдня і Сходу – 30-33 градуси. Денна температура від 17 до 22 морозу. Але вже 4-5 лютого морози послабшають, заспокоює пані Людмила.

За прогнозом, на вихідні лише на Сході вночі очікується 20-26 градусів, але на решті території буде вже значно тепліше — 13-19 градусів. Денна температура також підвищиться і становитиме 9-15 градусів нижче нуля. «Але після цієї „відлиги“ є ймовірність, що морози знову підсиляться, але 30 градусів вже не буде.

7-8 лютого у більшості областей очікується –20-26 градусів. А вже після 10-го числа морози істотно послабшають і, мабуть, надовго», — обнадіює синоптик. nashagazeta.com.ua З 27 по 31 січня мороз вбив 30 українців, переважно — безхатченків

На киян також найближчі три доби чекає холодна погода, щоправда, погодний максимум, за прогнозами пані Савчиної, не перевищить 23-25 градусів. Вдень буде близько 18-20 градусів. На вихідні в столиці морози послабшають, як і по всій Україні.

Народний синоптик: «8 березня зустрінемо з морозом» Народний синоптик Валерій Некрасов каже, морози будуть менш люті, ніж прогнозують синоптики Гідрометцентру, але протримаються аж до 15 лютого, потім трохи спадуть, і знову вдарять — до середини березня. «Синоптики злякалися, і вони тепер перебільшують. Адже спочатку, пам'ятаєте, вони говорили, що зима буде дуже м'якою. А вона ще, бачите, як проявилася, — каже Некрасов. — Морози протримаються до 15 лютого. Але максимум буде мінус 25. Зима буде і в лютому, і в березні. Навіть на 8 березня буде мороз». Найлютіші морози народний синоптик прогнозує на 6-8 лютого. Каже, у всьому «винна» зміна вітру.

«Весь час у нас був південно-західний, було тепло, а зараз вітер прийшов з Сибіру, північно-східний, тож похолодало. Як зміниться вітер за пару тижнів, знову потеплішає», — пояснює Некрасов.

Українці, нарешті, дочекалися справжньої зими — зі снігом і морозами

Як краще перенести мороз?

Якщо ви – не школярі, і не можете лишитися вдома на ці три дні, у Міністерстві охорони здоров'я радять пам'ятати прості правила, дотримуючись яких, ви перенесете мороз без тяжких наслідків.

По-перше, курцям радять не палити на дворі – дихальні шляхи може обпалити холодне повітря.

По-друге, харчуватися потрібно за двох, перевагу надавайте жирній і калорійній їжі: варто включити до раціону жирний бульйон, побільше м'яса, риби, вершкового масла, не завадить і сало. Пийте гарячий солодкий чай і взагалі багато рідини. А ось від алкоголю варто відмовитись.

По-третє, одяг має складатися з кількох шарів. Взуття не повинно тиснути. Захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром.

По-четверте, вiзьмiть запасний одяг, якщо плануєте провести цілий день на морозі. Іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження. Заходьте кожні півгодини-годину у тепле приміщення. По можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.

І наостанок – у Міністерстві охорони здоров'я радять не перевтомлюватися. Адже втомлена людина швидше піддається переохолодженню. Як правило, люди, відчувши, що починають замерзати, рухаються дуже активно. Але це також не зовсім розумно, тому що енергія використовується дуже швидко, а сили треба поновлювати. Отож ворушіться, але не надто інтенсивно.

І ще медики попереджають: якщо уникнути обмороження не вдалося, не варто думати, що воно мине саме по собі. Як тільки з'являться його симптоми — воскові плями та оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення. Перша допомога при переохолодженні нескладна — зігрійтеся, посидьте у теплому приміщенні кілька годин, поїжте.

У разі обмороження слід негайно звернутися до лікаря. У крайньому випадку, треба перевдягнутися: зняти мокрий одяг і загорнутися в теплі простирадла та ковдри. Не можна чіпати обморожені ділянки тіла. Ні в якому разі не можна зігрівати уражені тканини тіла гарячою водою, або біля гарячих батарей, тому що це може призвести до значного поглиблення ураження.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути