chrome firefox opera safari iexplorer

Студенти вимагають скасувати «комендантську годину» в гуртожитках

23 березня 2012 о 10:17

22 березня у Києві стартувала кампанія проти «комендантської години» в гуртожитках.

Студенти столичних вишів обіцяють до кінця навчального року добитися права приходити в гуртожиток у будь–яку пору доби. Попри те, що міністр освіти і науки Дмитро Табачник запевняв, що написав відповідного листа ректорам ВНЗ, а відтак чергові гуртожитків більше не перешкоджатимуть студентам приходити після опівночі, насправді все залишилося, як і було.

«Пан міністр озвучив гасло про забезпечення цілодобового доступу до місць проживання саме тодi, коли проштовхував новий проект Закону «Про вищу освіту». Утім насправді все залишилося, як і досі: щоб потрапити додому після 12–ї години ночі, треба наперед домовитися з вахтером, заплативши в середньому «таксу» — 20 гривень», — каже «Україні молодій» активіст студентської профспілки «Пряма дія» Андрій Мовчан.

За його словами, у Європі практика, коли кожен студент має власний ключ від вхідних дверей до гуртожитку, давно не нова.

«Приміром, у Німеччині студенти можуть узяти спальний мішок і всю ніч навчатися у студентській бібліотеці, не кажучи про те, щоб будь–коли зайти у власне помешкання. Лист міністра Табачника мав суто декларативний характер. Цим документом не можна зобов’язати ректорів дати вказівку комендантам гуртожитку, тому нині ми вимагаємо, аби цю норму закріпили в положенні «Про гуртожитки», яке затверджує МОН. Маємо гарний приклад Сімферополя, де студенти тамтешнього вишу, попри тиск адміністрації і навіть студради, таки добилися виконання їхніх вимог», — додає Андрiй Мовчан.

Розділи: Новини освіти

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути