chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві покажуть кращу колекцію президентських подарунків

28 березня 2012 о 17:46

За два роки главу держави обдарували картинами, скіфськими пекторалями і бронзовими скульптурами. Побачити кращу колекцію сувенірів Музею подарунків президентів можна буде в середині квітня у столичному Українському домі, — повідомляє «Комсомольская правда в Украине».

На цій виставці презентують найкращі подарунки президентів. «Для виставки, присвяченої 20-річчю Українського дому, ми відібрали лише 100 найоригінальніших подарунків», — розповів директор Фонду президентів Володимир Удовік.

За його словами, подарунків з кожним роком президенту дарують все більше і більше. І хоча самого Януковича у музеї ще не було, експозиція нинішнього президента оновлюється раз на три місяці. Лише у лютому з Банковою доставили близько 50 подарунків, а за два роки їх кількість перевищила 200 експонатів.

Окрім картин, нинішньому главі держави надарували багато оригінальних бронзових статуеток. Наприклад, до 60-річчя Януковича генеральний директор Національного космічного агентства презентував йому настільний набір: на мармуровій плиті розташована бронзова статуетка Богдана Хмельницького, але з обличчям Віктора Федоровича.

А на честь інавгурації народний депутат-регіонал Володимир Малишев підніс партійному лідерові іншу статуетку: бронзовий Янукович, поклавши руку на Пересопницьке Євангеліє, зачитує присягу.

Фото kp.ua

Звертає на себе увагу і копія Скіфської пекторалі — подарунок від губернатора Дніпропетровської області Олександра Вілкула.

До незвичайних подарунків можна зарахувати і набір ручок з підставками від губернатора Бразильського штату Сан-Паулу Жеральдо Алкіміна. Їх родзинка у тому, що вони виготовлені з різних порід дерев, які ростуть у Бразилії. Від Дмитра Медведєва в музеї є статуетка шахтаря, зроблена ще в 1950 році, позолочене пасхальне яйце із зображенням Божої Матері, набір чарок тощо…

Фото kp.ua

До музейного Фонду президентів потрапляють не всі подарунки — лише ті, які можна зберігати тривалий час. Наприклад, немає серед експонатів музею 60-літрової бочки токайського вина, подарованого Януковичу угорським прем'єром.

Спеціальної охорони в Музею подарунків президентів немає. «Скарби» береже охорона бібліотеки Вернадського. За словами директора музею, за 16 років існування Фонду не було жодної крадіжки, але пошкодження експонатів траплялися.

Одним з недоліків Музею подарунків президентів є невелика площа приміщення. Більше 1600 презентів, отриманих трьома президентами за роки незалежності України, неможливо розмістити в одному залі.

«У нас є закритий фонд, в якому зберігаються великогабаритні подарунки. Наприклад, картини. Там же знаходитися і велосипед «Україна», який Віктору Януковичу подарували журналісти», — уточнив Удовіков.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути