chrome firefox opera safari iexplorer

Кабмін виводить закупівлі газу з-під державного контролю

09 квітня 2012 о 14:54

Така ініціатива закріплена в урядовому законопроекті №10305 від 6 квітня про внесення змін до ст.2 закону «Про здійснення державних закупівель». Текст документа оприлюднено сьогодні, у понеділок, 9 квітня.

Зокрема з-під тендерних закупівель буде виведена закупівля «суб'єктом, уповноваженим Кабінетом міністрів на формування ресурсу природного газу для споживачів України, в тому числі для потреб населення»:
— природного газу, послуг з його транспортування та постачання;
— фінансових інструментів, операцій з деривативами та управління ризиками, фінансових послуг, послуг бірж, аукціонів, систем електронних торгів та інших послуг, які застосовуються в міжнародній торговій і фінансовій практиці при закупівлі та реалізації природного газу.

Як наголошується у пояснювальній записці за підписом міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка, прийняття змін «сприятиме забезпеченню ефективного функціонування і розвитку нафтогазового комплексу, задоволенню потреб промислових споживачів і населення у природному газі, підвищенню рівня та зміцненню енергетичної безпеки держави».

У Кабміні відзначають, що виведення закупівель газу з-під держконтролю сприятиме «підвищення надійності постачань газу і використання ГТС», а також «реалізації довгострокових договорів і контрактів на постачання газу, у тому числі щодо виконання міждержавних угод у нафтогазовій галузі».

За даними, наведеними у документі, Україна протягом останніх років задовольняє потреби в природному газі за рахунок власного видобутку на рівні 25%, решта газу імпортується з Росії.

Нагадаємо, що в рамках реформування газового ринку у відповідності до законодавства Євросоюзу Україна зобов'язалася розділити видобуток, транспортування (ГТС) і реалізацію природного газу.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути