chrome firefox opera safari iexplorer

Україна – п‘ята у світі за ризиками дефолту

09 квітня 2012 о 17:57

Імовірність дефолту українських єврооблігацій становить майже 45%. Про це розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

"За рівнем кредитно-дефолтних свопів Україна займає 5 місце серед країн з найвищими показниками ризику дефолту. На даний момент у Пакистані, Аргентині, Португалії та Кіпрі ймовірність дефолту вища, ніж в Україні. При цьому ймовірність дефолту у Венесуелі, Ірландії та Єгипті оцінюється нижча, ніж в Україні. А були часи, коли показники кредитно-дефолтних свопів по Україні були на рівні Італії ", – пише експерт у своєму блозі на UBR.UA.

Він нагадує, що ще на початку березня 2012 року кредитно-дефолтні свопи України були на рівні 750 пунктів (сьогодні 840 пунктів, – ред.). Але в міру надходження інформації про функціонування економіки України на початку року свопи почали рости.

«Багато в чому це пов'язано з невизначеністю в переговорах з МВФ. Негативно на кредитно-дефолтні свопи України вплинула і заява агентства Moody's про можливий перегляд суверенного рейтингу України», – відзначає Олександр Охрименко.

Але найбільше нервозності, на його думку, додає відсутність ясності з закупівлями природного газу в Росії. «Занадто багато Україна витрачає валюти на закупівлю газу в Росії, і це суттєво впливає на платіжний баланс України, який поки що не може обійтися без дефіциту», – зазначив аналітик.

Він нагадав, що в квітні 2011 року ситуація з кредитно-дефолтними свопами України була значно кращою. На той момент кредитно-дефолтні свопи по українських єврооблігаціях становили 430 пунктів, що говорило про те, що ймовірність дефолту оцінювалася в 32%.

«Початок 2011 року був періодом надійності. Економіка України нарешті вийшла з кризи, і тепер її чекає тільки підйом, хоча ці надії і виявилися трохи передчасними», – зазначив Охріменко.

Експерт нагадав, що найвищий ризик дефолту в Україні був у квітні 2009 року... До дефолту, що називається, було «рукою подати». Але потім ситуація завдяки грошам МВФ покращилася і небезпека дефолту минула.

У квітні 2010 року, коли після виборів президента завершилися політичні баталії, кредитно-дефолтні свопи України встановилися на рівні 558 пунктів. Хоча цей показник був значно вище 273 пунктів, які були в квітні 2008 року.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути