chrome firefox opera safari iexplorer

Українські археологи знайшли ще один цінний скарб

17 травня 2012 о 09:28

Під час розкопок на березі річки Чорногузки біля Луцька археологи знайшли скарб із 29 срібних монет. Про це пише «Сегодня».

Як повідомляється, на скарб наткнулися у стіни землянки давньоруських часів: коли щось блиснуло в землі, вчені почали пересівати грунт. Фахівці говорять, що монети — це так звані празькі гроші, викарбувані в кінці XIV — початку XV століття чеським королем Вацлавом IV і Карлом I. За один празький гріш в середньовіччі можна було купити корову. 

«Празькі гроші – це „долар“ XIV-XV століть. Українське слово „гроші“ походить саме від празьких грошів. Зазвичай археологи знаходять одну-дві монети, але щоб відразу цілий скарб — це фантастика!», — розповів керівник розкопок Олексій Златогорський.

Археологи впевнені, що це саме скарб, а не втрачені монети, так як їх знайшли в житлі. Значить, власник ховав монети від нападників татар або ж під час так званої Луцької війни 1431 року, коли війська польського короля Ягайла обложили Львів, який обороняли прихильники князя Свидригайла.

"Ми знайшли лише залишки скарбу. До нас в околицях вже побували «чорні археологи», — поскаржився Златогорський.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини культури