chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям бензин обходиться дорожче, ніж норвежцям

25 травня 2012 о 13:39

Скільки б продавці нафтопродуктів не тішили нас, що вартість бензину в Україні одна з найнижчих у Європі, для українців і ці ціни надто високі. І дослідження агенції Bloomberg це доводить.

Аналітики агенції склали рейтинг, у якому не просто порівняли ціни на бензин у 55 країнах, а порахували, яку частку заробітку доводиться витрачати на пальне. За орієнтир брали вартість галону пального преміум-класу (3,7 літра) та середній заробіток в країні за один день.

Найдорожче у світі бензин коштує у Норвергії — 9,69 долара за галон. Але для середньостатистичного норвежця ця сума не є такою уже й непідйомною, адже це лише 3,6% від його денного доходу. У тій же Італії бензин коштує 9,35 долара, але там це 9,1% від доходу. Полякам преміальний бензин б’є по кишені ще більше. При середній вартості 7,01 долара галон бензину з’їдає 18% денного доходу поляків.

Україну Bloomberg у своє дослідження не включив, але якщо порахувати, то вона, очевидно, зайняла б перше місце за частиною доходів, які доводиться витрачати на пальне. Враховуючи, що преміальний бензин у нас коштує 12,4-12,45 гривні за літр, а середня зарплата — 139 гривень за день, то за галон бензину доводиться віддавати більше третини заробітку!

Найдоступнішим бензин є в Об’єд­наних Арабських Еміратах та Венесуелі. Для еміратців галон пального – це лише одна сота середнього денного заробітку. А для венесуельців ще менше. У вотчині Уґо Чавеса преміальний бензин коштує 9 центів, що дорівнює 0,3% від доходу за один день.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути