chrome firefox opera safari iexplorer

«Київстар» і МТС домовилися про взаємне з'єднання мереж

22 червня 2012 о 12:02

Після піврічного конфлікту два найбільші оператори мобільного зв'язку — «Київстар» і МТС — домовилися про умови взаємного з'єднання мереж.

Про це пише газета «Комерсант-Україна» з посиланням на директора департаменту регуляторно-правового забезпечення «Київстару» Андрія Осадчука.

«Договір про взаємне з'єднанні мереж на 2012 рік підписано на умовах, що задовольняють обидві сторони», — стверджує він.

Цю інформацію підтверджують і в МТС.

Попередня угода між компаніями було розірвано на початку 2012 року з ініціативи «Київстару», нагадує видання.

Оператори звинувачували один одного в затягуванні підписання нового договору і збиралися звертатися за врегулюванням спору в Нацкомісію, що здійснює держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), і суди.

В НКРЗІ причин для конфлікту не бачили — у 2011 році регулятор визнав усіх операторів телекомунікацій компаніями з істотною ринковою перевагою на ринку інтерконнекту і встановив єдині ставки доступу — 0,36 гривні за хвилину.

«Ми втрутилися в цю ситуацію, запросили на нараду операторів. Проте вони встигли підписати договір до наради», — говорить член комісії Ігор Сиротенко, раніше погрожував «Київстару» і МТС позбавленням ліцензій за роботу без договору.

В МТС вважали, що, не підписуючи договір, «Київстар» намагається економити на розрахунках за інтерконнект, оскільки баланс платежів останній рік складався не на його користь.

Джерело, близьке до однієї із сторін конфлікту, оцінює сформовану заборгованість «Київстару» перед МТС за січень-травень приблизно в 40 млн гривень.

«Всі розрахунки між компаніями будуть проведені найближчим часом», — говорить Осадчук.

Втім, в МТС конфлікт не вважають вичерпаним.

Справа в тому, що у компанії немає угоди про інтерконект з операторами «Голден Телеком» і «Українські радіосистеми», які працювали до об'єднання з «Київстаром» під брендом Beeline. Сторони не ведуть взаєморозрахунків з початку 2010 року.

Заборгованість ГТ і УРС перед МТС джерело видання, близьке до переговорів, оцінює приблизно в 60 млн гривень.

Компанії намагаються вирішити питання в судах, але безрезультатно.

МТС збирається звернутися зі скаргою в Антимонопольний комітет, звинувачуючи «Київстар» у зловживанні своїм становищем найбільшого оператора.

Втім, в АМКУ вважають обидві компанії монополістами. Як відомо, з лютого комітет веде розслідування, звинувачуючи їх у завищенні тарифів на роумінг, а минулого тижня рекомендував знизити тарифи на зв'язок всередині країни.

В «Київстарі» мають намір ліквідувати УРС і ГТ, перевівши всіх абонентів собі, неодноразово заявляло керівництво компанії.

За словами джерела видання в «Київстарі», компанії будуть ліквідовані на початку 2013 року.

«Після оголошення про ліквідацію у МТС буде два місяці, щоб пред'явити свої претензії», — пояснює радник адвокатського бюро «Егоров, Пугинський, Афанасьєв і партнери» Олег Бойчук.

Враховуючи тривалі розгляди компаній, процес ліквідації може затягтися і перейти в судову площину, вважає він.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути