chrome firefox opera safari iexplorer

Спірний острів Тузла остаточно відходить до України

13 липня 2012 о 10:12

Президент України Віктор Янукович і президент Росії Володимир Путін домовилися про делімітацію кордонів у Керченській протоці, згідно із якою спірний острів Тузла остаточно відходить до Києва, пише виданняКоммерсантЪ.

Після переговорів, за даними видання, Путін дав зрозуміти, що Росія готова погодитися на український варіант делімітації, за яким й острів Тузла, і фарватер залишаються на українській стороні, а судноплавна частина — у загальному управлінні.

«Тут досягнуто принципових домовленостей. Ми згодні з українським підходом. Треба довести цю роботу до логічного кінця. Питання тільки в юридичній техніці», — цитує видання Путіна.

Кореспондентові видання вдалося зустрітися з високопоставленим співробітником української делегації, який розповів про ці угоди: «Тузла і фарватер — наші. Вхід до Керченської протоки теж український. Домовилися про спільну експлуатацію протоки. Вихід з протоки — під спільним контролем». За словами джерела газети, компроміс, на який пішла Україна, полягає в тому, що вихід з протоки буде в спільному управлінні.

У підсумковій заяві, пише КомерсантЪ-Украина, зазначається, що Україні та Росії належить створити спільне підприємство з управління Керч-Єнікальським каналом, проте деталі розподілу відповідальності і доходів не уточнюються.

***

Як відомо, Росія довгий час відмовлялася ділити Керченську протоку за колишнім внутрішньорадянським адміністративним кордоном, тому що в цьому випадку вона втрачає контроль над єдиною глибоководною ділянкою Керченської протоки, що тягне фінансові та політичні витрати.

При цьому Україна звинувачувала Росію у подвійних стандартах, нагадуючи, що російсько-естонським кордоном в Нарвській та Фінській затоках був визнаний за наполяганням Росії саме колишній внутрішньорадянський адміністративний кордон. Україна вимагає поділити Керченську протоку аналогічним чином відповідно до міжнародного права.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути