chrome firefox opera safari iexplorer

Нормальний відпочинок влітку можуть собі дозволити лише 4 млн українців із 45

28 серпня 2012 о 10:21

Дані про поточний курортний сезон свідчать про те, що нормальний відпочинок влітку можуть собі дозволити лише 4 млн громадян із 45. При цьому близько 1,5 млн мають змогу побувати за кордоном. У селян же і будівельників літо — гаряча пора, вони працюють. Немовлята і люди похилого віку, як правило, «невиїзні».

Значна частина співгромадян обмежується форматом «дача-будинок в селі». Іншим вистачає міських пляжів та приміських «піонерських» таборів. При цьому у нинішньому сезоні песимістичні очікування падіння попиту на відпочинок не виправдалися. У Криму потік туристів у 2012 році збільшився на 5,8%.

Закордонний напрямок показав ще кращі результати: приріст на 10%. Варто врахувати, що в піврічну статистику не входять два літні місяці і «оксамитовий вересень». Таким чином, є всі підстави очікувати корекції за підсумками року на 2-3%. Також у поточному році розширилась географія подорожей населення.

Крім традиційних Туреччини, Єгипту та Болгарії, великим попитом користується недешева Італія, а також Таїланд і Емірати. Значно збільшилася кількість поїздок до кризової Греції (за рахунок знижок туроператорів, які часом сягали 20%). Як і раніше, у фаворі Хорватія, і справжній бум переживає Іспанія, завдяки тому що в минулому році там стали лояльніше підходити до видачі віз українцям. Так, за підсумками 2011 року до Іспанії вирушило в 2,5 рази більше туристів в порівнянні з 2010 роком. Взагалі туроператори констатують, що українці стали набагато вибагливішими, ніж раніше, і не так сильно чіпляються за пакет «all inclusive». Тільки 23% відпочивальників вважають систему «все включено» обов'язковою умовою при купівлі путівки.

Фахівці пов'язують це з тим, що за роки розвитку масового туризму наші люди перестали боятися самостійних подорожей і намагаються побачити якомога більше цікавих місць, не прив'язуючись до обіду, сніданку та вечері в готелі. У зв'язку з цим стало важче підраховувати витрати відпочивальників.

За даними туроператорів, це однозначно не менше $ 800 на людину. А з урахуванням зростання популярності «євронапрямків» витрати українців наближаються до $ 1000—1500 з людини в сезон.

Джерело: ТСН
Розділи: Туристичні новини