chrome firefox opera safari iexplorer

Вступ-2012: Абітурієнтів обмежили у доступі до інформації

08 серпня 2012 о 10:45

На останній прес-конференції міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник укотре заявив, що цього року вступна кампанія має потужний інформаційний супровід й відбувається під пильним оком громадськості. Проте ряд нещодавніх критичних публікацій у провідних українських медіа та постійні звернення спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА до Міністерства, які залишаються без відповіді, дають підстави говорити про чималу кількість проблем вступу-2012.

Цього року абітурієнти сповна скористалися своїм правом подавати документи для участі у конкурсі у п’яти вищих навчальних закладів (по три напрями підготовки у кожному). Цьому більшою мірою сприяло запровадження електронної системи вступу, адже не кожному абітурієнту до снаги об’їхати п’ять приймальних комісій, особливо, якщо вони розташовані у різних частинах України. Проте, якщо подати заяву до ВНЗ таки вдалося, то з пошуком себе у рейтингових списках у вступників виникли проблеми.

Офіційні рейтинги рекомендованих до зарахування оприлюднювали лише на стендах у приймальних комісіях ВНЗ. Попри обіцянку міністра, не всі заклади дублювали цю інформацію на своїх веб-сторінках. Це зокрема стосується таких вишів, як Національний університет державної податкової служби України, Тернопільський національний економічний університет, Східноукраїнський Національний університет ім. В. Даля та інших. Не були оприлюднені рейтингові списки рекомендованих до зарахування у другій хвилі і на веб-сайті Національного авіаційного університету. А тому, щоб дізнатися, чи рекомендовано абітурієнта до зарахування, необхідно самостійно прийти до ВНЗ та ознайомитися зі списками біля приймальних комісій.  Ті вступники, які знаходяться в інших регіонах України, намагаються отримати інформацію у телефонному режимі. Проте не всі приймальні комісії надають таку інформацію. Зокрема, в Київському національному торговельно-економічному університеті абітурієнтів вітає автовідповідач, який рекомендує всю необхідну інформацію шукати на веб-сайті університету.

Публічність та відкритість процесу вступної кампанії мала б забезпечувати Інформаційна система “Конкурс”, яка в цьому році отримує дані з Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Однак через те, що ВНЗ не подають оперативної інформації про хід зарахування абітурієнтів та зміни у рейтингових списків до ЄДЕБПО, дані не відображаються і в ІС “Конкурс”. Окремі ВНЗ скаржаться на те, що інструкції для відзначення зміни статусу абітурієнтів надійшли пізно та у них важко розібратися. Трапляються випадки, коли в одного і того ж абітурієнта у різних навчальних закладах стоїть позначка про подачу оригіналів документів. Через сукупність цих проблем вступники не можуть в онлайн-режимі відстежити свій актуальний рейтинг у ВНЗ та оцінити шанси на безкоштовне навчання.

Такий обмежений доступ до інформації дав приймальним комісіям простір для маневрів. Наприклад, у Харківському політехнічному інституті організували єдину хвилю зарахування та відібрали всіх вступників, які подали оригінали документів. Працівники приймальної комісії Кримського юридичного інституту Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» телефонували абітурієнтам та рекомендували їм укладати контракт. Як виявилося згодом, вступники мають усі шанси пройти у третій хвилі зарахування та навчатися за кошт державного замовлення, однак оплата вже була здійснена, а договір – підписаний. У Харківському авіаційному інституті сформували рейтинг абітурієнтів лише з числа тих, які подали оригінали документів. У Київському національному лінгвістичному університеті було оприлюднено списки абітурієнтів, які можуть подавати оригінали документів та укладати договір про навчання за кошти фізичних чи юридичних осіб (контракт) з гарантією повної компенсації витрат на навчання. У випадку, якщо зазначені абітурієнти до 15.00 6 серпня 2012 р. цього не зроблять, вони втрачають право на зарахування до університету на контрактну форму навчання.

Міністр нещодавно заявив, що звернувся з листом до керівників ВНЗ і попередив, що, у разі виявлення порушень Умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2012 році, накази про зарахування будуть скасовані, неправомірно зараховані студенти не отримують студентські квитки, а винні у допущенні порушень – притягнуті до відповідальності. На практиці ж, спостерігачами не зафіксовано жодної  реакції з боку Міністерства на дії приймальних комісій вишів-порушників.

Громадські спостерігачі мережі ОПОРА неодноразово зверталися до МОНмолодьспорт із повідомленнями про грубі порушення прав вступників, проте наразі жодної офіційної відповіді та реакції на скарги організація не отримала. Складається враження, що у Міністерстві не до кінця розуміють функцію громадського спостереження, яке не обмежується присутністю спостерігачів на засіданнях приймальних комісій та роботою “гарячої лінії” для абітурієнтів. Основна мета спостереження – це контроль за дотриманням Умов прийому, допомога у відновленні порушених прав, а також виявлення проблемних моментів, на які варто звернути увагу профільному міністерству. Тож сподіваємося на швидку реакцію чиновників та врегулювання питань, що стосуються грубих порушень Умов прийому з боку ВНЗ та обмеження прав абітурієнтів на доступ до вищої освіти.

Розділи: Новини освіти

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути