chrome firefox opera safari iexplorer

До України їде 26 тисяч хасидів

04 вересня 2012 о 11:45

До Умані починають приїжджати перші хасиди на святкування іудейського нового року Рош га-Шан 17-18 вересня, пише газета Сегодня.

«Перші великі групи паломників ми очікуємо вже 11-12 вересня. Приїде приблизно стільки ж людей, як і в минулому році — до 26 тисяч», — заявив представник Міжнародного фонду ім. Раббі Нахмана Шимон Бускіла.

У цілому, міськадміністрація очікує до 25 тисяч паломників. Примітно, що акція протесту ВО Свобода призначена на 21 вересня. Варто зазначити, що близько восьми тисяч хасидів залишилися в Ізраїлі, оскільки їм не вистачило квитків.

Гості будуть прибувати в аеропорт Бориспіль на новий термінал D, який побудовано до Євро-2012. Поселення паломників заплановано на вулиці Челюскінців у наметовому таборі або в квартирах і будинках мешканців Умані.

«На жаль, плани побудувати котеджне містечко для проживання паломників поки так і залишилися планами. У дні святкування буде введено пропускний режим, міліція посилено чергуватиме. Ми розуміємо, наскільки зараз напружена ситуація в світі, особливо після подій в Бургасі. Приїдуть, як і в минулому році, кілька поліцейських з Ізраїлю. Сподіваємося, що все пройде спокійно», — заявив Перт Паєвський з міської адміністрації.

  Паломництво хасидів до Умані

Водночас, свято хасидів є зайвою можливістю заробітку для городян.

«Ціна за проживання в будинках поряд з могилою Нахмана може сягати 1300 дол. з особи за п'ять днів перебування — до 100 — 200 дол. на добу. У більш віддалених будинках — до 40 дол. на добу за кожного, або до 100-200 дол. за п'ять днів. Деякі сім'ї потім цілий рік живуть на гроші, отримані за здачу житла хасидам. Правда, частина землі вже викуплена самими хасидами, де вони будують міні-готелі, чим незадоволені місцеві. Доходить іноді до смішного: двоє хасидів купили ділянки так, що опинилися всередині приватного сектора, і жоден не має виходу на вулицю. Ось тепер чекають, хто ж з них поступиться частиною землі, щоб зробити прохід», — повідомив місцевий мешканець Олександр.

Як повідомлялося 15 серпня, під час свята хасидів в Умані українській міліції допоможуть ізраїльські поліцейські.

Нагадаємо, хасиди, які приїжджають щороку до Умані, щоб побувати на могилі цадика Нахмана, відтепер зможуть використовувати приміщення колишньої синагоги, де зараз розміщений один із цехів приладобудівного заводу Мегомметр.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути