chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у світі вперше відзначать Міжнародний день дівчат

11 жовтня 2012 о 09:37

Сьогодні увесь світ вперше відзначатиме Міжнародний день дівчат (International Day of the Girl), який минулого року було проголошено Генеральною Асамблеєю ООН, передає УНН.

«Призначивши 11 жовтня Міжнародним днем дівчат, ми всі погодилися приділити особливу увагу правам дівчат у всьому світі», сказав головний виконавчий директор ООН Найджел Чепмен.

Відповідно до досліджень Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, дівчата – одна з найбільш маргінальних і дискримінаційних груп по всьому світу. Вони складають 70% найбіднішого населення та є значно вразливішими до таких глобальних проблем як ВІЛ/СНІД, дитячий труд та рабство, домашнє насильство тощо. Тому Генеральна Асамблея ООН вирішила обрати окремий день, в який особливо акцентувати на проблеми, які виникають у дівчат в різних куточках світу.

Українські дівчата не є виключенням глобальних трендів. Відповідно до даних ситуативного дослідження Міжнародного правозахисного центру «Ла Страда Україна» щодо розвитку секс-туризму в Україні, саме дівчата, переважно віком від 16-17 років, залучені до цього процесу. Відповідно, ця вікова група є найбільш вразливою до втягнення в індустрію секс-туризму, адже виглядають дівчата цього віку як цілком повнолітні, і секс-туристи можуть навіть не замислюватися і не здогадуватися про те, що за сексуальні стосунки із цією особою передбачена кримінальна відповідальність. Це, у свою чергу, збільшує ризик захворювання дівчат на ВІД/СНІД, підліткову вагітність, аборти або відмову від дитини.

Асоціація гайдів України, єдина всеукраїнська громадська організація для дівчат, звертається до представників засобів масової інформації розповсюдити інформацію про святкування Міжнародного дня дівчат та привернути увагу українського суспільства до проблем  українських дівчат.

Довідка: Асоціація гайдів України (АГУ) єдина всеукраїнська громадська організація для дівчат, яка діє в Україні з 1996 року. Мета діяльності:  сприяння розвитку та формуванню соціально-зрілої жіночої особистості в її власних інтересах та в інтересах держави. АГУ є асоціативним членом Всесвітньої асоціації дівчат-гайдів та дівчат-скаутів (WAGGGS).

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути