chrome firefox opera safari iexplorer

У Луцьку видали унікальну книгу, прочитати яку не вистачить життя

15 жовтня 2012 о 16:57

У Луцьку у видавництві «Твердиня» світ побачило унікальне видання. Воно вже увійшло у Книгу рекордів України, повідомляє «Високий замок».

«Поетичний кубик-Рубик», – так по-своєму назвав творіння вінницького поета Віктора Мельника представник української Книги рекордів Віталій Іваницький. Диплом вручили у категорії «Мистецтво» – за першу в Україні таку експериментальну спробу розширити до універсалізму традиційний поетичний арсенал класичної форми сонета.

Особливість збірки «Трильярди сонетів» у тому, що у ній може перегортатися не лише сторінка, а й кожен рядок окремо, створюючи новий самостійний змістовний вірш.

Над кожним окремим твором Віктор Мельник працював два тижні. Вийшло чотирнадцять «першовіршів», які дають аж 11 трильярдів комбінацій! Тільки для цього книгу потрібно… розрізати.

Видавці спеціально розробили дизайн, аби читач не губився між рядками й впевнено мандрував збіркою з ножицями у руках.

– Кожен сонет розрізається так, що в ньому кожен рядок перегортається сам по собі, – показує Віктор Мельник. – Як не гортайте, а у кінцевому варіанті все одно отримаєте канонічний сонет. Врешті кожен рядок сам претендує на те, щоб бути самостійним віршем. Щоб потяти сонети, вам знадобиться не менше сорока п’яти хвилин, а щоб віднайти усі комбінації – близько двадцяти мільярдів років.

Поштовхом для написання унікальної книги стало… звільнення її автора з роботи. Не дивно, що усі сонети об’єднані однією тематикою – трагічним сприйняттям сучасного світу поетом. Автор просить читача найперше замислитися над глибиною кожного «першовірша», а вже потім експериментувати, «перетасовуючи» рядки в пошуках нових акцентів.

Довідка «ВЗ»

У світовій літературі існує лише одна книга, схожа на «Трильярди сонетів» Віктора Мельника, – збірка Ремона Кено під назвою «Сто тисяч мільярдів віршів». Вона значно менша за обсягом. Окрім цього, при переставлянні рядків з одного сонету в інший зникає естетична цінність віршів, а залишається лише формальна рима, яка підходить тільки за звучанням, але не за змістом.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути