chrome firefox opera safari iexplorer

Для власників автомобілів хочуть запровадити нові побори

20 листопада 2012 о 11:44

Кабінет Міністрів виступив з ініціативою запровадження утилізаційного збору на всі імпортні та українські автомобілі.

Згідно з урядовим законопроектом «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів щодо утилізаційного збору», базова ставка збору для легкових автомобілів складе 5,5 тис. грн, а для вантажних автомобілів, автобусів та спецтехніки — 38 тис. грн, пише ТСН з посиланням на «Комерсант-Україна».

Підсумкова сума утилізаційного збору залежатиме від спеціального коефіцієнта. Для нових легкових автомобілів значення коефіцієнта становить 86-550% від базової ставки (4,73-30,2 тис. грн) залежно від об'єму двигуна, а для машин старше трьох років — 530-3501% (29,1-192,5 тис. грн).

Відповідно до законопроекту, вітчизняні виробники автомобілів, що мають повний цикл виробництва, зможуть проводити утилізацію самостійно.

Збір, сплачений ними, буде направлятися на спеціальний банківський рахунок, з якого можна буде фінансувати організацію утилізаційних потужностей. Таких підприємств в Україні зараз лише два: «Укравто» і «Богдан».

Імпортери і вітчизняні виробники, які не мають повного циклу виробництва, критикують документ. За словами гендиректора Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олега Назаренка, «за допомогою цього закону з ринку хочуть усунути імпортерів і деяких місцевих виробників».

Нагадаємо, досі утилізаційний збір в Україні застосовувався лише для російської продукції. Він був запроваджений в середині вересня у відповідь на введенний з 1 вересня збір для імпортних машин в РФ.

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути