chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відкрили алею-музей військової техніки

06 листопада 2012 о 13:06

У парку культури й відпочинку «Перемога», що в Дніпровському районі столиці, відкрили алею-музей військової техніки. Новостворений музей під відкритим небом сьогодні відвідав голова КМДА Олександр Попов. Про це УННповідомили у прес-службі КМДА.

Там очільник держадміністрації поклав квіти до Кургану безсмертя, пам’ятнику Матері-вдові а також поспілкувався з активістами районної ветеранської організації.

На спеціально обладнаному майданчику встановлено зразки сучасної техніки та озброєння: танк «Т-64», броньовану ремонтно-експлуатаційну машину (БРЕМ-1), гаубицю «Д-30» та 76-мм протитанкову гармату «ЗИС-3». Усі ці експонати пройшли демілітаризацію на підприємствах Міністерства оборони України, де їх підготували до експлуатації в умовах музею під відкритим небом.

В адміністрації району розповіли, що алея-музей військової техніки є елементом єдиної архітектурної композиції парку культури й відпочинку «Перемога». Роботи з його створення розпочались цього року під час виконання другої черги реконструкції парку – як позитивна відповідь на численні звернення представників районних ветеранських організацій та киян. Спочатку на відведеному майданчику, що знаходиться в кінці центральної паркової алеї, було зроблене спеціальне бетонне покриття, яке має витримати 36-тонну вагу «шістдесятчетвірки», 40-тонну БРЕМ, 3-тонну гаубицю та 1,5-тонну гармату. Після цього площадка була вкладена плиткою (фемами). Минулого тижня сюди завезли демілітаризовані на одному з оборонних підприємств експонати.

Відтепер архітектурний ансамбль парку, окрім цього музею, включає «Курган Безсмерття», скульптурні композиції «Жінці у Великій Вітчизняній війні» та «Матері-вдові», а також алею прикордонників.

Роботи із реконструкції та благоустрою парку «Перемога» триватимуть й наступного року.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути