chrome firefox opera safari iexplorer

Донецьк «окультурили» постановкою опери Вагнера за 300 тисяч євро

09 грудня 2012 о 11:07

Донецький національний театр опери та балету, він же «Донбас опера», став першим українським театром, в якому поставили легендарну оперу Ріхарда Вагнера «Летючий голландець».

Як пише Delo.ua, бюджет опери склав 3,5 мільйонів гривень (близько 300 тисяч євро).

Основну інвестицію в розмірі понад 150 тисяч євро зробила компанія СКМ Рината Ахметова. Місцева влада заплатили за бельгійське обладнання для відеосупроводу.

Втілення проекту стало можливо завдяки підтримці Німецького посольства і самого консула ФРН у Донецьку Клауса Ціллікенса. Німецька сторона придбала і передала оригінальний нотний матеріал, а також допомогла українським акторам освоїти специфіку німецької фонетики.

Опера обіцяє стати фурором у промисловій столиці України. На прем'єру і другий показ опери вже за тиждень неможливо було придбати квитки. Як розповіли в компанії СКМ, грандіозною постановкою вони переслідують мету розвитку Донецького регіону в культурній сфері.

«Ми рідко виступаємо спонсорами. Нам необхідний подальший значний ефект, який може понести за собою подія. Ми вклали в цей проект близько 150 тисяч євро і ніякого комерційного інтересу в цьому немає. Це формування культурного ландшафту міста, в якому ми живемо», — розповіла Наталя Ємченко, координатор зі зв'язків з громадськістю компанії СКМ.

Загальна підготовка проекту зайняла два роки. Тільки кастинг акторів проводився 4 рази. Обирали як українські, так і німецькі постановники. Основна декорація, яку встановлять на сцені — конструкція у вигляді корми корабля вагою в 9 тонн і заввишки 2 метри. На збірку цієї споруди витрачають дві доби і ще один день її розбирають.

Виконавцями опери стали німецькі та українські солісти. Кожному виконавцю був створений індивідуальний образ, цим займалася головний режисер спектаклю Мара Курочка, яка приїхала з Берліна на час роботи над постановкою.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути