chrome firefox opera safari iexplorer

У Переяславі-Хмельницькому презентували історичний роман «Кров свята»

02 грудня 2012 о 19:35

Переяслав-Хмельницький є відомим центром зародження освітньо-культурних традицій. Чимало знаних сучасників сьогодні презентують наш край, як один з важливих осередків формування української нації. Їх діяльність є визначальною у творенні свідомості багатьох громадян нашої країни.

26 листопада у ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» відбулася зустріч з письменником, поетом, громадським діячем, народним депутатом України 1-го скликання Володимиром Шовкошитним.

Практика культурно-просвітницьких заходів, що влаштовуються в нашому університеті, є традиційною і викликає пожвавлений інтерес з боку не лише студентів, а й широкої громадськості. Університет є відкритим для співпраці не лише з освітніми та науковими установами, а й громадськими організаціями.

Зокрема, про це свідчить нещодавнє проведення у стінах вузу Всеукраїнського історико-культурологічного форуму «Сікорські читання» засновниками якого виступили університет та громадська культурно-просвітницька організація «Переяславський скарб» У стінах навчального закладу відбуваються не лише наукові зібрання, а й діють виставкові експозиції, влаштовуються презентації книжкових видань, організовуються тематичні лекторії, майстер-класи, мистецькі дійства тощо.

Цього разу приводом для зібрання зацікавленої викладацько-студентської аудиторії та городян стала презентація нового літературного твору Володимира Шовкошитного – історичного роману «Кров свята». Дилогія присвячена трагічній історії України, написана автором на основі документальних розповідей, де він торкається тем голодомору, українсько-польських конфліктів, в епіцентрі ж роману – події, пов’язані з героїчною боротьбою УПА.

Його перше представлення відбулося у Сполучених Штатах Америки, в Детройті. Бажання ж представити твір саме на Переяславщині було викликане не лише тим, що автор народився у с. Світанок, а й те, що частина з описаних подій відбувається у рідному селі його матері Пологах. Перефразовуючи свого тезку Володимира Винниченка, Володимир Шовкошитний зауважив, що українці мають пишатися своєю історією, читаючи її з гордістю, а не з бромом, оскільки вона писана кров’ю предків.

Постать Володимира Шовкошитного загальновідома, як в Україні, так і поза її межами. Грані його творчого таланту розкриті у численних поетичних та прозових творах. Як науковець він є доктором філософії в галузі політології. Його громадська діяльність позначена участю у багатьох організаціях.

Володимир Федорович є заступником голови Національної спілки письменників України, головою координаційної ради міжнародної організації «Союз Чорнобиль». Серед професійних занять важливе місце в його житті посіли геологія, фізика, література, політика.

Біографічні віхи людини через життя якої пройшли основні етапи становлення незалежної української держави можуть скласти предмет окремої публікації. Проте про дещо хочеться сказати окремо. Непересічним фактом в його біографії стала організація перепоховання Василя Стуса.

Митець пишається тією обставиною, що йому, поруч з іншими громадськими і державними діячами, довелося власноруч прикластися до написання всіх основних державотворчих актів України, серед них – Декларація про Суверенітет України, Акт проголошення незалежності України та Конституція України. Повагу до його особистості викликає й його робота на ЧАЕС.

Найціннішою нагородою для себе Володимир Шовкошитний вважає можливість щиро дивитися в очі людям з якими там працював як інженер-атомних упродовж 1.5 років, відбувши 18 робочих вахт. Реалізація та підтримка багатьох благодійних заходів, розкриває у ньому людину небайдужу до чужої біди.

Як директор видавництва «Український пріоритет», Володимир Шовкошитний представив низку книг вітчизняних письменників з-поміж яких: Анатолій Дімаров «Для чого людині серце», Олесь Ульяненко «У знятому на плівку дні», Михайло Скорик «Весна», Тамара Куцай «Піар в мініатюрах», Станіслав Бондаренко «Нічна розмова з Європою», Зоряна Лебедівна «Крок у світло». Також митець ознайомив присутніх зі своїми доробками «Торкнутися небес», «Мерехтіння зникань», «Хресна путь».

Аудиторію підкорили проникливі поетичні твори у авторському виконанні. Натхненний та піднесений характер виступу не лишив байдужими численних слухачів. На щирі оплески та подяки митець відреагував автографами.

Голова громадської культурно, просвітницької організації «Переяславський скарб» Тарас Нагайко

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути