chrome firefox opera safari iexplorer

Кримські астрофізики судитимуться з урядом Азарова

18 січня 2013 о 09:08

Вчені Кримської астрофізичної обсерваторії збираються судитися з Кабінетом міністрів України, йдеться в сюжеті ТСН.

Вони обурені розпорядженням уряду, яким існування наукового об'єкту припиняється і обсерваторія стає підрозділом Київського національного університету ім. Т.Шевченка.

Вчені впевнені, що реорганізація переслідує геть не праведні цілі та призведе до втрати унікальної всесвітньо відомої наукової організації. Яка, треба зазначити, має найбільший в Європі дзеркальний телескоп, здатний роздивитися найдрібніші зірки.

«Тут вивчається космічне сміття після гамма-сплесків — це найбільш високоенергетичні вибухи у всесвіті, тут вивчаються активні ядра галактик — це надгігантські чорні діри», — зазначає молодший науковий співробітник Кримської астрофізичної обсерваторії Сергій Назаров.

Щоправда, останнім часом чимало досліджень довелося припинити. Міносвіти профінансувало обсерваторію лише на половину. «Для нас це загроза зупинки всіх зоряних телескопів і масового звільнення співробітників», — каже директор обсерваторії Алла Ростопчина-Шаховська.

Збудована одразу після війни Кримська астрофізична обсерваторія досі залишається найбільшою на пострадянському просторі. Зберегти її можна, лише передавши до Національної Академії наук, вважають в обсерваторії.

Проте Кабмін партнером науковців призначив Київський національний університет ім. Т.Шевченка.

«Це і головний біль, бо багато є проблем невирішених в першу чергу з фінансуванням. З іншого боку ми це сприймаємо як виклик для того, щоб можна було показати, що може зробити поєднання такого авторитету і потенціалу освітянського», — розмірковує проректор університету Шевченка Сергій Вижва.

Натомість в обсерваторії впевнені, що їх позбавляють самостійності. Мовляв, така оптимізація має зовсім інші цілі. «За цією реорганізацією стоїть позбавлення нас юридичної особи і відповідно захоплення землі, насамперед на південному березі Криму», — вважає співробітник обсерваторії, доктор фізико-математичних наук Юрій Цап.

Сотня гектарів поблизу кримського заповідника та 5 гектарів прибережної землі нині вже не належать кримській обсерваторії.

Однак в Міносвіти запевняють, що земля і надалі залишиться майданчиком для наукових досліджень.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути