chrome firefox opera safari iexplorer

73 роки тому відбулася перша масова депортація поляків із Західної України

11 лютого 2013 о 09:35

У лютому 1940 року розпочалися депортації поляків з території нинішньої Західної України й Білорусі, що їх окупував комуністичний Радянський Союз, до Сибіру. У неділю минуло 73 роки з того часу, коли – на 10 лютого вранці – вигнано поселенців, лісників і деяких чиновників та активістів. Про це повідомляє Польське радіо.

«Без суду, цілі родини завантажувалися у вагони для худоби і депортувалися вглиб Радянського Союзу. 10 лютого для сотень тисяч людей розпочався багаторічний кошмар», – розповіла представник Фонду «Kresy-Syberia» Анета Гоффман.

«Стукали до дверей, майже всередині ночі, десь о третій – четвертій годині. Ніхто не сподівався, що щось подібне може статися, не дозволяють нічого з собою взяти, ні їжі, ні теплого одягу, і не говорять, куди цих людей вивозитимуть», – додала вона.

За її словами, подорож тривала тижнями, а сім’ї депортованих плекають пам’ять про ті трагічні події.

Нагалаємо, у Польщі налічується близько 30 тис. людей, які є свідками подій 73-річної давнини.

Перших людей – а їх було близько 140 тисяч – в основному заслали до Іркутської, Новосибирської, Омської областей, Якутії й Красноярського та Алтайського країв. Поляків змушували важко працювати, головним чином, на вирубці тайги.

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути