chrome firefox opera safari iexplorer

Стали відомі лауреати Шевченківської премії-2013

12 лютого 2013 о 16:07

Стали відомі імена лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка 2013 року.

У галузі літератури Шевченківську премію отримав письменник Леонід Горлач (Коваленко) – за книгу поезій «Знак розбитого ярма».

Лауреатом також став режисер-постановник Дмитро Богомазов — за вистави «Гамлет» Шекспіра Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В. Василька; «Гості прийдуть опівночі» А. Міллера Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра; «Щуролов» за О. Гріном Київського театру «Вільна сцена».

Третім лауреатом став художник Петро Печорний – за серію декоративних тарелей за мотивами творів Т. Шевченка.

Шевченківська премія — державна нагорода України, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Заснована 1961 року.

Національна премія встановлена для нагородження за найвидатніші твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, які є вершинним духовним надбанням Українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам'ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини культури

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути