chrome firefox opera safari iexplorer

Україна є світовою столицею піратства — міжнародне дослідження

22 лютого 2013 о 10:10

Україна є номінальною столицею піратства, раєм для неавторизованої комп'ютерної техніки та базою для її розповсюдження у країнах Єврозони.

Такими є дані Міжнародного альянсу інтелектуальної власності (International Intellectual Property Alliance, IIPA), американської асоціації, що займається охороною матеріалів, які є захищені авторським правом на міжнародному рівні, пише італійське видання La Stampa.

Звичка використовувати неліцензійний контент пов'язана із низкою проблем, як то: розгул піратства, слабка законодавча база та відсутність співпраці з боку державних регулюючих органів. Тож використання такого програмного забезпечення — дуже популярне не лише у приватному секторі, а й в державних установах та громадських організаціях.

У матеріалі видання також йдеться про те, що Україна навіть випередила таких світових лідерів як Росію, Китай та Індію, тож організація — автор дослідження, порадила Вашингтону ввести економічні санкції у відношенні до Києва.

Це робиться для того, аби скоротити втрати частини американської кіноіндустрії, в якій задіяні більше 5 млн. службовців, а щорічний закордонний обіг складає більше 130 млрд. доларів США.

За словами Юрія Омельченка, керівника із боротьби з піратством Microsoft в Україні, ситуація в країні катастрофічна. В своєму інтерв'ю виданню Kiev Post він зазначив, що 70% встановлених на комп'ютери програм у державних установих є піратськими.

Восени минулого року, американський гігант (Microsoft — авт.) виграв позов проти державної компанії, яка керує аеропортом Ужгорода, після того, як система із продажу квитків була запущена із неліцензійним програмним забезпеченням.

А на початку цього року, подала ще низку позовів проти інших українських компаній, які звинуватила у використанні незаконних американських продуктів.

За словами віце-прем'єра України Констянтина Грищенко, варто вирішувати проблему на законодавчому рівні та реагувати на американські концерни.

Утім, деякі аналітики кажуть, що чинні закони є достатніми і лиш варто їх застосовувати. За словами експерта із юридичних питань Олексія Христофорова, у новому кримінальному кодексі, прийнятому наприкінці минулого року, авторські права надійно захищені.

Так, за незаконне використання та розповсюдження матеріалів, захищених авторським правом, передбачено до 6-ти років позбавлення волі.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути