chrome firefox opera safari iexplorer

Де можна гарно відпочити на травневі свята

29 березня 2013 о 10:29

Із кількістю вихідних на травневі свята цього року українцям пощастило – днів на відпочинок буде вдосталь. Так, на початку травня буде шість вихідних поспіль: 1 і 2 травня (День солідарності трудящих), робочий день 3 травня Кабмін запропонував зробити вихідним, щоправда із відпрацюванням у суботу 18 травня, 4 і 5 травня – традиційні субота й неділя.

Великдень цього року припадає на 5 травня, а, згідно Кодексу законів про працю України, якщо святковий день співпав із суботою чи неділею, вихідний переноситься на наступний день, тобто 6 травня теж можна відпочити. Крім того, з 9 по 12 травня – теж вихідні (робочий день 10 травня запропоновано перенести на суботу 1 червня). До того ж, синоптики пообіцяли, що погода на травневі потішить українців: буде сухо, тепло й сонячно.  Враховуючи всі ці сприятливі обставини, ТСН.ua дізнавався, де, як і за скільки можна відпочити на травневі свята цього року.

Від Карпат до Одеси

Враховуючи велику кількість вихідних на ці травневі свята, українці можуть потішити себе як кількома короткими поїздками, так і однією тривалою, на 5-7 днів. Головне при цьому – визначитися, який варіант відпочинку найбільш цікавий: екскурсійні тури, активні походи чи відпочинок на морі або в горах, розповіла менеджер туристичної компанії «Kraina UA» Юлія Ісакіна.

За її словами, найбільш цікавим і популярним місцем відпочинку залишається Західна Україна. Так, на кілька днів можна поїхати до Львова, Чернівців, Кам'янця-Подільського, а, маючи в запасі дещо більше днів, можна здійснити ознайомчу подорож Прикарпаттям, Волинню чи Закарпаттям. Ще одним популярним напрямком, за словами експерта, є українська Венеція в дельті Дунаю – Вилково. Саме тут можна побачити і побут місцевого населення, який мало чим відрізняється від того, що був 200 років тому, і так званих старообрядців, і символічний нульовий кілометр, де загадують бажання, а одна з головних річок Європи зустрічається з Чорним морем.

«Якщо у вас в запасі є цілий тиждень, радимо провести його в Карпатах або вирушити до Криму. Зараз дуже популярні турбази, які пропонують щодня на вибір одну з програм. Це може бути і відпочинок на морі або в горах, і нескладний похід, і екскурсія до найближчих міст», – зазначила Юлія Ісакіна.  Бюджет таких програм залежить від тривалості й того, що включається до туру, наголосила експерт. Так, наприклад, дводенний тур до Львова з залізничними квитками (купе) коштуватиме близько 850 гривень з людини при проживанні у двомісному номері.

Триденний тур Гуцульщиною з залізничними квитками обійдеться в 1500 гривень з людини. Тиждень у готелі у Ворохті з різними варіантами занять на кожен день обійдеться у 2000 гривень разом із проїздом. Всі ці тури популярні в період травневих свят, тому варто швидко визначатися зі своїми бажаннями й замовляти потрібний тур, підсумувала Ісакіна

. Водночас директор іншої туристичної компанії – «Кандагар-Україна» – Світлана Шуст також радить на травневі обрати автобусний тур Карпатами з виїздом із Києва. Цей тур передбачає дуже різноманітний та насичений маршрут: Київ, Почаїв, Івано-Франківськ, Космач, Яремче, Буковель, Верховина, Кам'янець-Подільський.

Це – семиденний тур із триразовим харчуванням, із супроводом екскурсовода протягом усього маршруту, і коштує він близько 4000 гривень. «Ви більше не знайдете таких пропозицій, які б дозволили за сім днів відвідати стільки регіонів й за такі гроші, навіть якщо їхатимете самостійно, власним авто. У цьому турі поєднуються кілька екскурсійних маршрутів. Це і замки, і місця паломництва, і види Карпат, і відвідання унікального села Космач. Причому у Космачі ви не ходитимете музеями, а відвідуватимете домівки, спілкуватиметеся з людьми, ремісниками. Кожен із домів займається чимось особливим: одні роблять писанки, другі – вишивають, треті – роблять музичні інструменти, четверті – ліплять сирних коників, у п'ятому можна побачити, як підковують коней», – розповіла Світлана Шуст. Крім того, за її словами, є чимало інших турів: окремо Почаїв, Київ, Львів, Одеса, або комбіновані тури, наприклад, Київ-Львів, Київ-Одеса, Київ-Кам'янець-Подільський, Київ-Полтава тощо.

Також, як зазначила експерт, популярним туром залишаються «Три столиці: Київ, Львів, Одеса». Особливо він користувався попитом у іноземців чи туристів із Росії. Цей тур триває сім днів і коштує з проживанням у готелях у центрі міст 3081 гривню. Але загалом, за словами Світлани Шуст, у середньому семиденні тури Україною  коштують від 2500 до 3500 гривень. Під турецьке сонце або за тюльпанами до Голландії Ті ж, хто хочуть змінити українські пейзажі на закордонну екзотику та готові заплатити за травневий відпочинок більше, знайдуть купу пропозицій найрізноманітніших турів за кордон. Так, за словами директора  туристичного оператора «Алмарі Тур» Марії Вуйко, серед екзотичних куточків популярними є Іспанія, Греція, Мальдіви та В'єтнам. На тури до цих країн зараз діють акції та знижки.

«Є дуже гарні знижки та акції раннього бронювання (наприклад, при замовленні за 45 днів пропонується знижка) або платиш за 5 ночей – живеш 7, або платиш за 10 – живеш 14. Це дуже користується попитом у наших клієнтів», – зазначила експерт. Також небайдужі українці до екскурсійних турів Європою, зокрема, до Барселони, Парижу, Швейцарії та Німеччини. А, крім того, попит є на відпочинок у Тибеті й Китаї.  Щодо вартості таких поїздок, то Греція та Іспанія на травневі свята на тиждень обійдеться в 2000  євро на двох, тобто 1000 євро на людину. Але при цьому буде хороший чотири- або п'ятизірковий готель та харчування, додала Вуйко. Екскурсійні тури до Європи на тиждень коштують від 750 євро плюс авіапереліт. За відпочинок на Мальдівах доведеться сплатити від 2500 доларів з перельотом.

«Чим раніше людина замовляє тур, тим більшу знижку вона отримує. Різні готелі – різні умови бронювання. Можна отримати знижку, якщо бронювати за 45 днів, а є й такі, що надають знижку при бронюванні за 25 днів. І знижка може становити 15-20%. Чим раніше, тим краще. Якщо бронювати за 60 днів, то надається знижка 40%», – додала Марія Вуйко.

Директор туристичної компанії «My Travel» Ярослав Курочка зазначив, що хорошим попитом користуються автобусні тури до Угорщини, Чехії, Франції, Італії та Голландії, вартість яких – від 150 євро до 800 євро із тривалістю від 4 до 14 днів.

Дуже актуальна, за його словами, сьогодні Голландія, тому що зараз там працює парк тюльпанів, який відкривається буквально на пару місяців наприкінці березня і приймає гостей до середини травня. «Багато хто хоче потрапити саме в цей парк, побачити цю красу. До того ж, там не тільки тюльпани – там величезні плантації найрізноманітніших квітів», – додав експерт.

Проте тюльпани – не єдине, чим приваблює Голландія. Українцям пропонуються тури із прильотом до Амстердаму й проживанням там, а також із відвідуванням різних передмість, голландських сіл, де можна побачити млини, людей у національному одязі, у їхньому особливому дерев'яному взутті, можна покуштувати голландські сири. «Тобто є змога побачити не тільки Амстердам і тюльпани, але й відчути весь національний колорит», – наголосив Курочка. Крім того, туристам пропонують відвідати парк «Голландія у мініатюрі», де можна знайти основні пам'ятки у зменшеному розмірі.

«Там можна справді відчути себе Гулівером! Там все ідентичне, тільки зменшене. Навіть можна побачити аеропорт, де приземляється літак, чи автобан, де їздять машини, чи як розводяться мости. Це все в русі – дуже цікаво», – розповів експерт.

Автобусний тур до Голландії, за словами Ярослава Курочки, має перевагу – туристи можуть побачити не тільки Голландію, а й інші країни (наприклад, Польщу й Німеччину). При цьому тур на сім днів Голландією, Францією та Німеччиною на травневі  свята коштуватиме 396 євро за тиждень із проїздом, харчуванням і деякими екскурсіями, плюс 35 євро – консульський збір. Завжди залишається популярною Туреччина, зазначив Курочка, тому що якраз на травневі свята теплішає, прогрівається вода й можна купатися в морі.

Також зараз падають ціни на Мальдіви, і ті, хто не міг собі дозволити злітати туди взимку, у квітні-травні з задоволенням туди летять. Загалом, українці прагнуть на травневі податися туди, де тепло: Таїланд, Шрі-Ланка, Емірати тощо. А от у Грецію їдуть не дуже охоче, бо там дещо прохолодно, і люди бояться, що не зможуть поплавати й покупатися. Теж летять, але рейсів значно менше, ніж у Туреччину, зазначив експерт.

Крім того, зараз користується попитом Словаччина, тому що країна з нового року почала охоче відкривати мультивізи. Тобто людина, їдучи в тур на п'ять днів, отримує візу на рік чи два. Про популярність такого відпочинку свідчить попит: на 30 квітня ще є два тури у компанії, а от на інші дні – вже все завантажено, додав Курочка. «Років п'ять тому зараз тільки б починалися замовлення. А тепер тури починають купувати навіть у січні. Тобто сьогодні люди схильні більше планувати.

Березень – це пік продажів турів на травневі свята. А у квітні вже стихають. Хоча завжди є люди, які з'являються ледь не в останній момент», – зауважив експерт.

Надія Майна

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути