chrome firefox opera safari iexplorer

Міжнародний день Землі відзначаємо сьогодні

22 квітня 2013 о 10:31

Міжнародний день Матері-Землі (International Mother Earth Day) проголошений з ініціативи Болівії на 63-й сесії Генеральної Асамблеї ООН 22 квітня 2009 року. Співавторами резолюції виступили більш ніж 50 держав-членів ООН.

Проголошення в резолюції цього Міжнародного дня є визнанням того, що Земля та її екосистеми забезпечують людству життя, а також підтвердженням зобов'язань, прийнятих на Конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро в 1992 році.

У резолюції про проголошення Міжнародного дня Матері-Землі наголошується, що Земля та її екосистеми є нашим домом і для досягнення справедливого балансу між економічними, соціальними та екологічними потребами нинішнього і майбутніх поколінь необхідно сприяти гармонії з природою і планетою Земля.

Термін Мати-Земля є загальноприйнятою назвою планети Земля в низці країн і регіонів і відображає взаємозалежність, що існує між людиною, іншими живими істотами і планетою.

Як зазначає Генеральна Асамблея ООН, проголошення Дня Матері-Землі не передбачає підміну аналогічних заходів, наприклад, Дня Землі, який відзначається в день весняного рівнодення в березні у багатьох країнах світу, починаючи з 1970-х років.

Навпаки, Міжнародний день Матері-Землі покликаний зміцнити їх і додати їм новий імпульс, виходячи із суті актуальних проблем, що стоять перед людством.

Традиція відзначати День Землі зародилася в США з ініціативи екологічного активіста Гейлорда Нельсона. 22 квітня 1970 року День Землі відзначався вперше. Більш ніж 20 мільйонів американців взяли участь у різних заходах.

У 1990 році цей день став міжнародною акцією, в якій взяли участь 200 млн. осіб з 141 країни світу. Щорічно вчені країн світу збираються за круглим столом для обговорення глобальних екологічних проблем.

У різних країнах у цей день організовуються найрізноманітніші заходи і акції. Це конференції, виставки, закриття автомобільного руху на жвавих вулицях великих міст, прибирання території і висадка дерев.

Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути