chrome firefox opera safari iexplorer

Спад української економіки триває вже дев'ятий місяць

18 квітня 2013 о 13:15

За підсумками березня промвиробництво скоротилося на 5,2%. Експерти радять не розраховувати на стрімке поліпшення. Спад української економіки триває вже дев'ятий місяць. Про це свідчить статистика ключових економічних галузей, в першу чергу промисловості, яка скоротилася на 5,2%. Зокрема, спад в металургії заглибився з 7% до 6,4%, в машинобудуванні — на 11,4% до 20,3% (спад у виробництві транспортних засобів заглибився з 15% до 21,5%), а в хімічній промисловості — з 22,1% до 23%.

«Різкий спад демонструє лише машинобудування, що пов'язано з впливом загороджувальних заходів на російському ринку. Однак дані по іншим галузям не дають підстав розраховувати на стрімке поліпшення. Швидше за все, негативні темпи роботи промисловості ми будемо спостерігати за підсумками півріччя»,- прогнозує провідний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. За оцінками директора Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерія Геєця, загальний спад української економіки становить близько 1,5%. «На жаль, наші очікування про швидке відновлення не підтвердилися. Світова криза означає, що і в II кварталі українська економіка буде падати, хоча й меншими темпами», — вважає Геєць.

МВФ обіцяє Україні в 2013 році економічний застій. На цьому тижні фонд заявив, що за підсумками 2013 року чекає на нульове зростання ВВП України. «Поки ще залишається надія, що політика стимулювання провідних економік світу дасть свій ефект вже у другому півріччі — у такому випадку ще залишається надія вийти за підсумками року на зростання ВВП в межах 1%. Без цього, силами лише внутрішнього ринку, можна очікувати нульове зростання економіки», — пояснив Геєць.

Нагадаємо, спад української економіки до цього спостерігався і в II-III кварталах 2012 року. За підсумками січня 2013 р. темпи спаду промвиробництва склали 3,8%, а за підсумками лютого він заглибився до 6%. За підсумками I кварталу спад промислового виробництва становить 5%.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути