chrome firefox opera safari iexplorer

У музеї Івана Гончара близько тисячі ікон потребують реставрації

30 квітня 2013 о 16:03

Музей Івана Гончара представив виставку великоформатних світлин 14 найбільш пошкоджених творів сакрального мистецтва – ікон, церковних скульптур та підсвічників-трійць — зі свого фондосховища.

У такий спосіб музейники хочуть привернути увагу меценатів до проблеми збереження та відновлення експонатів, що десятиліттями лежать у запасниках фондів, і не можуть бути відреставрованими через брак коштів.

Директор музею Петро Гончар каже, що реставрації потребують майже тисяча ікон.

«У нас ікон багато, оскільки у радянський час це все руйнувалося, викидалося. Вони в жахливому стані. Іван Макарович витягував ікони з вогню, на свинарниках ними були застелені підлоги. Ми надіємося, що в нас знайдуться такі люди, які дадуть копійку, щоб відновити або хоча б законсервувати, аби ікони далі не руйнувалися».

Оновлення хоча б однієї ікони коштує від 500 до 5000 гривень, залежно від важкості пошкодження. Окрім того, реставрація майстрів-реставраторів в Україні недостатньо.

«Четвертину експонатів треба дуже реставрувати, бо вони у плачевному стані. Особливо дерев'яна ікона, бо на дереві відбиваються атмосферні перепади, а в нас же немає спеціального збереження з клімат-контролем, тому взимку, коли вологість збільшується, дошка розширюється, а влітку всихається – це руйнує верхній шар дошки. В нас є два реставратора, які тільки тим і займаються, що приклеюють те, що відстає за один сезон».

Завідувач відділу реставрації у Івано-Франківському краєзнавчому музеї Валерій Твердохліб реставрує ікони 17 років. Каже, що належних умов зберігання ікон немає, тому навіть відреставровані, вони швидко знову потребують оновлення.

«Я реставрую ікону, кладу її в запасники у фонди і вона далі там стоїть у не зовсім підготовлених приміщеннях. І ситуація не змінюється. Тоді я зрозумів, що цю проблему треба піднімати. Бігати і просити гроші у влади — не вихід».

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути