chrome firefox opera safari iexplorer

140 років тому з'явилися перші у світі джинси

20 травня 2013 о 10:43

20 травня 1873 фірма «Levi Strauss & Co» отримала ліцензію на одноосібне право виробництва штанів із заклепками на кишенях. Ця дата вважається офіційним днем ​​народження джинсів, передає УНН.

Перші запатентовані джинси були випущені в Америці людиною на ім'я Леві Страусс в 1850 році і продані за ціною 1 долар 46 центів за пару. Це були міцні штани з парусини, зі швами, посиленими подвійною строчкою, з безліччю кишень. Штани користувалися популярністю у каліфорнійських золотошукачів. Перша промислова партія розійшлася миттєво. І через деякий час Л.Страусс організував в Сан-Франциско фірму «Levi Strauss & Co» з пошиву робочого одягу.

Незабаром після запуску виробництва компанія перейшла від сірої тканини на привабливий і міцний синій матеріал, названий «денім». Фарба «індиго», якою забарвлювалася тканина для брюк «Levi's», готувалася на основі натуральних інгредієнтів і коштувала дуже дорого. Німецький хімік Adolf von Baeyer в 1878 році винайшов синтетичний замінник індиго, що значно скоротило собівартість джинсів.

Джерело: unn.com.ua
Розділи: Суспільство