chrome firefox opera safari iexplorer

Селянам Тернопільського району загрожує епідемія

23 травня 2013 о 16:58

У селі Острів, що на Тернопільщині, безуспішно намагаються закрити завод з виробництва м’ясо-кісткового борошна. Підприємство, котре мало б утилізувати м’які відходи тваринного походження, не здійснює переробку трупів тварин вже п’ять місяців. Сотні тушок гниють просто на подвір’ї заводу, дошкуляючи селянам нестерпним смородом, множачи паразитів та токсичні речовини, що містяться у мертвій плоті, пише Високий замок.

Проти недобросовісного державного підприємства повстали не лише жителі Острова, а й депутати Тернопільської районної ради. Минулої п’ятниці народні обранці написали звернення до уряду, Міністерства аграрної політики та продовольства України та Тернопільської ОДА з вимогою вирішити проблему “Ветсанзаводу”. “На нижньому майданчику для зберігання сировини знаходиться майже три тисячі тонн відходів, — зазначається у зверненні. — Стік води здійснюється за межі території заводу. Очисні споруди “Ветсанзаводу” не функціонують. На підприємстві відсутні дезінфікуючі засоби. Ми, депутати Тернопільської районної ради, глибоко стурбовані станом справ на заводі, де грубо порушуються вимоги санітарного законодавства, стоки від накопиченої сировини потрапляють у ґрунтові та стічні води. Це може призвести до прикрих і непоправних наслідків, різного виду хвороб”.

Депутати вимагають переробити всі відходи, що накопичились на території діючого підприємства, а також призупинити поставки на утилізацію вторсировини до завершення реконструкції підприємства. У випадку невиконання вимог до 15 червня народні обранці залишають за собою право ставити перед Кабміном, Мінагрополітики і Тернопільської ОДА питання про закриття заводу. Це офіційні дані, а формально – завод уже рік недіючий, півроку тому підприємству відключили газ за несплату.

Чи встигнуть держслужби до зазначеного терміну утилізувати відходи — невідомо. Коментувати заходи, що відбуваються на території “Ветсанзаводу”, у Тернопільській районній раді відмовились. Кореспондент “ВЗ” звернулась із цим питанням у прокуратуру Тернопільської області. “Тернопільський міжрайонний прокурор з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері організував проведення перевірки стосовно діяльності посадових осіб “Ветсанзаводу”, — повідомила прес-секретар прокурора області Людмила Горбачевська. — Внесено подання у Тернопільську ОДА про недотримання контролю за єдиним державним підприємством на Тернопільщині, що займається утилізацією м’яких відходів тваринного походження”.

Наразі ситуація у селі Острів критична, адже, окрім трьох тонн відходів тваринного походження, “Ветсанзавод” не утилізував 230 тис. протермінованих консервних виробів. Село — на березі Серету. Якщо не вирішити проблему негайно, токсини та бактерії, котрі розвелись на території заводу, потраплять у річку.

Розділи: Довкілля

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути