chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні повз Землю пролетить подвійний астероїд

31 травня 2013 о 10:35

У ніч на суботу, 1 червня, за 5,8 мільйона кілометрів від Землі пролетить астероїд 1998 QE2.

Перші дані спостережень радіообсерваторії Голдстоун у США показали, що 1998 QE2 є подвійним астероїдом.

Розмір небесного тіла у дев'ять разів більший від круїзного лайнера Queen Elizabeth 2.

Астероїд пролетить повз Землю о 23:59 за Києвом на відстані 0,039 астрономічної одиниці. Це найбільш тісне зближення цього астероїда з нашою планетою за 200 років.

За словами наукового співробітника обсерваторії Марини Брозович, вони не очікували, що 1998 QE2 виявиться подвійним астероїдом.

Діаметр «місяця» астероїда 1998 QE2 становить близько 600 метрів. За словами Брозович, неточними виявилися й оцінки швидкості обертання об'єкта — вважалося, що один оберт він робить приблизно за 5,3 години, насправді ж «головний» астероїд обертається ще швидше, роблячи один оберт менше ніж за чотири години.

Спеціаліст Голдстоуна зазначила, що поки що отримані радіозображення об'єкта зроблені з роздільною здатністю 75 метрів на піксель, максимальної роздільної здатності буде досягнуто пізніше, коли 1998 QE2 пройде точку максимального зближення. За підсумками цих спостережень вчені уточнять орбіту астероїда та його параметри.

Раніше повідомлялося, що фахівці NASA мають намір провести радарне зондування астероїда 1998 QE2.

Розділи: Довкілля

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути