chrome firefox opera safari iexplorer

В Криму квітне отруйна рослина — ясенець

05 червня 2013 о 09:50

Надзвичайно гарний і... отруйний. У Криму розцвів ясенець. Він дуже небезпечний для людей, адже може спричинити опіки шкіри та ураження дихальних шляхів. Лісники радять квітку не чіпати, а лікарі — негайно звертатися по медичну допомогу.

Родина Грос із Одеси днями гуляла у лісі й натрапила на квітку ясенця. Її маківки привабили жінку і вона вирішила нарвати собі оберемок. Про те, що квітка отруйна — дізналися у санаторії.

Варвара Грос, відпочивальниця: «Думали, поставим, украсим в комнате. Нам сказали, что он ядовитый, быстро его выбросьте и ни в коем случае в комнате нельзя. Может даже парализовать, если спать с ним в комнате».

Одеській родині поталанило – стверджують лісники. Добре, що вони не встигли надихатись отрутою, яку виділяє ясенець і не торкалися саме маківок. Інакше вони б пошкодили дихальні шляхи та отримали хімічні опіки другого ступеня на тілі.

Олександр Чернишев, головний лісничий Ялтинського гірськолісового природного заповідника: «При контакте с кожей человека вначале никаких последствий не наблюдается, но, впоследствии, в течение 12-20 часов, появляется покраснение, которое покрывается волдырями. Дальше переходит в язвы».

У цієї отруйної квітки, зараз — пік цвітіння. Її маківки від білого до бузкового кольорів. Здебільшого, ясенець можна зустріти на сонячних узліссях і галявинах. А ще він росте уздовж лісових доріг. Про його отруйні властивості добре знають місцеві мешканці. Втім, кажуть і у них трапляються прикрі випадки.

Наталя Кузьмінок, мешканка с. Долоси: «Ялта — ребенок сорвал цветочек желтенький, как-то мама внимания не обратила. Потом у него рука начала опухать моментально. Еле-еле спасли эту руку. Так что рвать ничего нельзя».

Олександр Білоусов, завідувач Ялтинського травмпукту: «Если все же вы поимели контакт с данным растением, необходимо сразу как можно больше промыть обычной проточной холодной водой. Никакими химическими веществами обрабатывать не надо. Можете для антисептики обработать любым спиртовым раствором. Никакими мазями пользоваться нельзя».

Загалом, на Кримському південному узбережжі росте близько десятка небезпечних для людини рослин.

Джерело: 5.ua
Розділи: Довкілля

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути