chrome firefox opera safari iexplorer

Зарплату до 1,5 тис. грн пропонують не оподатковувати

21 червня 2013 о 10:30

З 2014 року ставка єдиного соціального внеску може бути знижена більш ніж удвічі — до 18%, а на доходи фізосіб буде поширюватися більш широка прогресивна шкала оподаткування. Із зарплат до 1,5 тис. грн податок зніматися взагалі не буде.

Зокрема, запропонована близько року тому тоді ще Державною податковою службою масштабна реформа системи оплати праці знайшла нове життя — в Міністерстві доходів і зборів вирішили не відмовлятися від ідеї лібералізації законодавства і підготували нові зміни в Податковий кодекс і закон «Про збір і облік єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соцстрахування», пише «Комерсант-Україна».

Якщо влітку минулого року у відомстві не могли визначитися зі ставкою податку на доходи фізосіб, то зараз запропонована широка прогресивна шкала оподаткування. Якщо річна сума доходів не буде перевищувати 18 тис. грн (щомісяця — 1,5 тис. грн), то з 1 січня 2014 року запропоновано застосовувати до неї нульову ставку; якщо річний дохід менше 3 млн грн (250 тис. грн щомісяця), то із суми перевищення будуть адмініструвати 10%.

Газета з'ясувала, що нині діюча ставка податку на доходи фізосіб — 15% — буде поширюватися на дохід не більше 8 млн грн (666,6 тис. грн), а максимальна — 20% — якщо показник вище попереднього. Нагадаємо, що, згідно з Податковим кодексом, підвищена 17% ставка застосовується до доходу, що перевищує десять мінімальних зарплат (МЗ), тобто 11,470 тис. грн.

Крім того, чиновники наполягають на загальному обов'язковому декларуванні доходів, якщо їх загальна сума за рік перевищує 18 тис. грн. Зараз громадяни подають декларацію, якщо оподатковуваний дохід вище 120 розмірів МОЗ (137,64 тис. грн). У Міндоходів підрахували, що якщо б диференційовані ставки застосовувалися в 2012 році (загальна сума доходів місцевих бюджетів становила 60,7 млрд грн), місцеві органи не дорахувалися б більше 37 млрд грн.

Проте частково — на 10,5 млрд грн — втрати були б компенсовані за рахунок ефекту легалізації зарплат у сегменті доходів до 3 млн грн.

Крім того, у Міндоходів пропонують і зниження ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) з 32,6-49,7% до 18% незалежно від класу професійного ризику, хоча ще рік тому пропонували її в розмірі 15%. Може бути, знято і максимальне обмеження на нарахування внеску, який у 2013 році складає майже 19,5 тис. грн.

Автори документа визнають, що доходи Пенсійного фонду скоротяться вдвічі — більш ніж на 80 млрд грн, однак скасування обмеження на нарахування ЄСВ, економія на сплаті ЄСВ за працівників бюджетної сфери і, можливо, введення збору з операцій купівлі валюти компенсують втрати на 53,5 млрд грн. Легалізація зарплат повинна дати 105 млрд грн.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути