chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра відбудеться презентація каталогу «Мозаїки Михайлівського Золотоверхого собору»

09 липня 2013 о 14:16

10 липня, о 15.30 в Софійському соборі Національного заповідника «Софія Київська» відбудеться презентація проекту «Робота, спрямована на збереження колекції автентичних мозаїк ХІІ ст. Михайлівського Золотоверхого собору», які зберігаються на хорах Софійського собору.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Міністерства культури, цей проект реалізовано за грантом Американського посольського фонду збереження культурної спадщини.
Також буде представлений вперше виданий в Україні науковий каталог «Мозаїки Михайлівського Золотоверхого собору». До цього існував чорно-білий каталог, виданий у 1966 р. в Москві.

У презентації візьмуть участь міністр культури України Леонід Новохатько, Посол США в Україні Джон Теффт, голова Наглядової ради Національного заповідника «Софія Київська», академік Петро Толочко, генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Олена Сердюк, генеральний директор Видавничого дому «АДЕФ-Україна» Ігор Шпак.

У прес-службі Мінкультури нагадали, що проект «Робота, спрямована на збереження колекції автентичних мозаїк ХІІ ст. Михайлівського Золотоверхого собору» переміг в міжнародному конкурсі та отримав грант Американського посольського фонду збереження культурної спадщини на його реалізацію.

Метою Фонду, створеного ще в 2001 році, є допомога у справі збереження визначних історико-культурних об’єктів міжнародного і національного значення.
Роботи за проектом тривали близько одного року з дати підписання грантової угоди між Національним заповідником «Софія Київська» та Посольством Сполучених Штатів Америки в Україні і були завершені 30 червня 2013 року.

Науковим керівником робіт виступив багаторічний дослідник Михайлівських мозаїк – кандидат мистецтвознавства, завідувач відділу історичних досліджень Національного заповідника «Софія Київська» Юрій Коренюк. Він є і автором каталогу, виданого українською та англійською мовами.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути