chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні можуть з'явитися платні дороги

04 липня 2013 о 11:48

Мінінфраструктури веде переговори стосовно продовження модернізації міжнародних транспортних коридорів на території України з такими міжнародними фінансовими організаціями, як Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк та Міжнародний банк реконструкції та розвитку.
В рамках співпраці з цими фінансовими інститутами вже впроваджуються три проекти з реконструкції та капітального ремонту стратегічно важливих міжнародних коридорів: частини автомобільних доріг М-03 (Київ-Харків), яка орієнтовно потребує 650 мільйонів доларів США, М-05 (Київ-Одеса), оціночною вартістю 200 мільйонів євро та М-01 (Київ-Чернігів), яка потребує 400 мільйонів євро.

Крім того, наразі ведуться переговори про розширення співпраці з міжнародними фінансовими установами та залучення їх до розвитку автомобільних доріг: Знам'янка-Луганськ-Ізварине, на ділянці Донецьк-Дніпропетровськ — Луганськ, довжиною 217 км та оціночною вартістю 10,5 млрд. грн.; Дніпропетровськ-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка, довжиною 148 км, для завершення якого необхідно 7,4 млрд. грн.; автомагістралі у м. Запоріжжя з двома позакласовими мостами через р. Дніпро, довжиною 9,1 км, для завершення першого пускового комплексу якого виділено 800 млн. грн.; останньої черги обходу м. Донецьк, довжиною 25,9 км, вартість робіт — 2,8 млрд. грн.; другої черги обходу м. Дніпропетровськ, довжиною 7 км. Для завершення 4 черги передбачено 565,6 млн. грн.

Згідно з міжнародними стандартами, технічний нагляд за відповідністю та своєчасністю виконання робіт виконує незалежний інженер-консультант, який обирається на конкурсній основі.

Як зазначив під час брифінгу 3 липня у Кабінеті Міністрів Міністр інфраструктури Володимир Козак, в Україні такий спосіб контролю поки що можливий лише в рамках проектів з міжнародними організаціями, оскільки законодавством не закріплені гарантійні строки на об’єкти автомобільних доріг.

Задля використання досвіду незалежного технічного контролю на інших об’єктах, що фінансуються без залучень кредитів МФО, «Укравтодор» до кінця 2013 року за підтримки Світового банку ініціював проведення аудиту для оцінки існуючої системи контролю якості дорожньо-будівних робіт у нашій країні. Передбачається, що незалежний аудитор розробить рекомендації щодо удосконалення системи контролю якості виконання будівельних і ремонтних робіт.

Також розглядається питання фінансової відповідальності підрядника за неякісну роботу. Для цього буде створено страховий гарантійний фонд, кошти якого можуть спрямовуватись на покриття витрат, пов’язаних з виконанням неякісних будівельних робіт, впродовж гарантійного строку.

Крім того, продовжується пошук нових можливостей для залучення не лише міжнародного, а й вітчизняного приватного капіталу в розвиток автомобільних доріг. Так, однією з нових форм державно-приватного партнерства стане концесія. За словами Міністра інфраструктури, «Укравтодор» вже підготував 7 проектів будівництва нових доріг, які найближчим часом будуть виставлені на концесійні конкурси.

За умовами такого державно-приватного партнерства інвестор має на 100% профінансувати будівництво та бере на себе ризики за збільшення витрат на будівництво та експлуатацію. Влада, в свою чергу, приймає рішення про Проект, фінансову модель повернення інвестицій, надання державних гарантій по зобов’язаннях Державного партнера та встановлює максимальну плату за проїзд по новій дорозі.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути