chrome firefox opera safari iexplorer

Дослідження: українці на 40% збільшили витрати на покупки в Польщі, випередивши білорусів і росіян

29 серпня 2013 о 13:03

У другому кварталі поточного року українці, що перетинають наземні пункти пропуску польсько-українського кордону, купили в Польщі товарів і послуг майже на $360 млн, що приблизно на 40% або $100 млн більше, ніж в аналогічному періоді минулого року.

Про це свідчать дані дослідження, проведеного Державним управлінням статистики Польщі (GUS).

За даними аналітиків, українці залишалися лідерами за обсягами покупок у Польщі серед безпосередніх східних сусідів поляків, випередивши білорусів і жителів російської Калінінградської області.

Експерти відзначили, що всі іноземці, які перетинали наземний кордон з Польщею, витратили в другому кварталі близько $635 млн, що на 35% більше, торік. Білоруси витратили в польських магазинах майже $240 млн (+25 %), а росіяни — трохи менше $40 млн (+55 %).

Майже половина українців, які їздили до Польщі за покупками, жили в прикордонній зоні і перетинали кордон у рамках малого прикордонного руху.

«Середні витрати іноземців, які перетинають польсько-український кордон в рамках малого прикордонного руху, склали близько $200. Порівняно з аналогічним періодом минулого року це на 40,6 % більше» , — заявили в GUS.

Згідно з даними дослідження, українці, білоруси і росіяни за першу половину поточного року витратили у Польщі на товари та послуги $1,150 млрд , що майже на чверть більше, торік.

GUS оцінює витрати іноземців у Польщі на базі анонімних анкет, які роздає в пунктах пропуску на кордоні з Україною, Білоруссю і Росією і в яких просить їх вказувати суми, які вони планують витратити.

Нагадаємо, що в першому кварталі поточного року українці скоротили покупки в Польщі на 2% — до $256 млн після того , як минулого року збільшили їх на 20 % — до $1,1 млрд.

Нагадаємо, що в липні поточного року експерти GfK Ukraine зафіксували стрибок індексу доцільності великих покупок, що відбулося на тлі погіршення очікувань українців щодо інфляції, девальвації і безробіття.

Зокрема, як з'ясував Корреспондент.biz, індекс споживчих настроїв ( ІСН) дорівнює 89,1, що на 6,4 пункту більше, ніж у червні. Фахівці пояснюють, що зростання індексу споживчих настроїв відбулося насамперед за рахунок істотно кращих очікувань розвитку економіки протягом найближчого року, а також стрибка індексу доцільності великих покупок.

Соціологи відзначили, що водночас посилилися побоювання щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань додав 2,4 пункту до значення 126,4.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути