chrome firefox opera safari iexplorer

Першими новий театральний сезон у столиці розпочинають ТЮГ на Липках, «Божа корівка», «Колесо»

16 серпня 2013 о 10:15

Якщо більшість театрів після літньої відпустки почнуть приймати своїх гядачів у вересні–жовтні, то є й такі, яким не терпиться якнайшвидше зануритися у робочий ритм щоденних вистав та репетицій.

Одним із перших театральний сезон 2013–2014 у столиці відкриває Театр юного глядача на Липках, який розпочинає свою роботу 17 серпня (у цей день можна переглянути спектаклі «Вовки та...» і «Ти особливий»), повідомляє Україна молода.

Творчий план 89–го сезону ТЮГу — не лише насичений, а й амбіційний. Як повідомили у літературній частині театру, у вересні ТЮГ вирушить на фестиваль «Театр. Чехов. Ялта», де покаже виставу «Вишневий сад» за Чеховим (режисер — Віктор Гирич), яка стала одним із найуспішніших спектаклів минулого сезону. Також театр запрошений до участі у фестивалі «ТЮГ–2013», який проводитимуть у Донецькому академічному обласному російському театрі юного глядача наприкінці вересня. Туди підопічні Віктора Гирича повезуть вистави «Над прірвою» та «Зеленими пагорбами океану» режисера Максима Михайліченка.

Вереснева мобільність театру аж ніяк не завадила йому першу прем’єру сезону призначити саме на цей місяць. «Мольєріану» за п’єсами Михайла Булгакова випускає заслужений діяч мистецтв РФ Костянтин Дубінін. Це ігрова вистава, в якій кожен актор гратиме кілька ролей. У виставі зайняті майже всі молоді артисти театру — Володимир Плахов, Ігор Іванов, Дмитро Усов, Дар’я Петрожицька, Дар’я Ільвовська, Катерина Свириденко, Денис Кацуба та інші, а також більш досвідчені Валерій Войтенко, Людмила Загорська, заслужена артистка України Анжеліка Гирич. Ще одна особливість тюгівської «Мольєріани» — жанрова еклектика хореографічного та музичного оформлення. Максим Михайліченко репетирує дві вистави: «Чарівні сабінянки» за Леонідом Андреєвим, в якій буде задіяно більшу частину трупи театру, та спектакль для дітей «Сажотрус»за п’єсою Михайла Френкеля. А на запитання про, зважаючи на ювілей Кобзаря, можливу виставу за Шевченком у театрі відповіли так: «Такий спектакль буде обов’язково, поки що визначаємося з матеріалом».

17 серпня також починають сезон Новий український театр і Театр «Божа корівка». 25 серпня — театр «Колесо». У вересні до них доєднаються більшість столичних театрів.

ПЛАНІВ ГРОМАДДЯ

35–й сезон у Театрі драми і комедії розпочнеться 7 вересня. Серед прем’єр, які обіцяють нам у цьому театрі — вистава Дмитра Богомазова за творами Юрія Коваля, «Чого хочуть жінки» у постановці Андрія Білоуса, «Жіноча логіка», яку випускає Тамара Антропова, «Орфей спускається у пекло», цю виставу репетирує художній керівник театру Едуард Митницький.

Російська драма імені Лесі Українки анонсує тургенєвського «Нахлєбніка» (вистава називатиметься «Блазень»), «Доктора філософії» за Броніславом Нушічем... Театр імені Івана Франка — «Дами і гусари» Олександра Фредо (вистава до ювілею Леся Задніпровського, режисер — Юрій Одинокий), «Скляний звіринець», «Дівка на виданні»... У поле зору Молодого театру потрапила п’єса–провокація іспанського драматурга Жорді Гальсерана «Метод Гренхольма», а також — «Фердінандо» Анібало Ручелло, яку ставитиме актор Театру драми і комедії Лев Сомов.

Національна опера планує прем’єру «Казки про царя Салтана», а також «Анну Кареніну» у постановці пітерського хореографа зі світовим ім’ям Бориса Ейфмана.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути