chrome firefox opera safari iexplorer

Магнітні бурі у вересні. Як рятуватися?

06 вересня 2013 о 10:05

У найближчі кілька тижнів українцям доведеться приймати ліки від головного болю та думати, чим “збити” тиск. Попереду – шість магнітних бур!

Першої слід очікувати вже найближчої суботи, 7 вересня (з 11.00 до 13.00). Другої – у п’ятницю, 13 (з 14.00 до 17.00). До цього часу медики радять запастися терпінням – “штормити” буде практично щодня: у суботу, 14 (з 19.00 до 20.00), неділю, 15 (з 15.00 до 21.00) та вівторок, 17 вересня (з 14.00 до 16.00).

Далі метеозалежні зможуть перевести подих та підготуватися до останньої бурі, яка накриє Землю у п’ятницю, 27 вересня (з 11.00 до 14.00 за київським часом).

Синоптики заспокоюють: бурі будуть несильними та нетривалими. Однак поберегти себе варто. У ці дні не слід вживати алкоголю, курити, пити каву (краще надавати перевагу негазованій воді, трав’яному або зеленому чаю), налягати на важку їжу – смажене, копчене, жирне (підійдуть легкі салати та закуски, овочі і фрукти, котлети на парі), проводити більшість часу у чотирьох стінах. Медики рекомендують у дні магнітних бур добре висипатися (але не лежати в ліжку до обіду!) та обмежити фізичні навантаження (проте “розім’яти кості” зранку не завадить).

Можна прийняти таблетку аспірину (і кров розрідиться, що знизить ризик розвитку інфарктів та інсультів, і біль як рукою зніме). Не завадить випити легке натуральне заспокійливе (валеріану, настій собачої кропиви, глоду, шавлії). Але перед прийомом цих засобів краще порадитися з лікарем.

Про природу магнітних бур та як вони впливають на наше самопочуття “ВЗ” розповів доктор фізико-математичних наук, професор, директор Інституту екології людини, завідувач відділу молекулярної фотоелектроніки Інституту фізики НАН України Михайло Курик.

Космос – нестабільний, – каже пан Курик, – зараз у ньому постійно відбуваються якісь зрушення, пертурбації. Нам здається, що природа “сказилася” ­ то тут, то там по Земній кулі фіксуються торнадо, урагани, дощі, спека! Магнітні полюси Землі будуть переполюсовуватися. Але станеться це не за день і навіть не за рік. Це – тривалий процес.

Почуваємося погано тому, що Сонце стало більш агресивним?

На Сонці стали частіше відбуватися викиди розпеченої лави. Бурі стають дедалі потужнішими. Це призводить до нагнітання магнітосфери на Землі, що не може не впливати на живі організми.

У групі ризику ­ хворі на серцево­судинні захворювання?

Якщо ще рік­два тому могли не стежити за розкладом магнітних бур, то тепер доведеться розділити долю сердечників ­ на погане самопочуття буде скаржитися чи не кожен з нас. Ймовірно, дуже болітиме голова (мозок чутливо реа­гує на збурення магнітного поля Землі).

І як рятуватися?

Електромагнітні фонові поля, створені людиною, у мільйон разів шкідливіші, ніж природні, нетехногенні. Замість того, щоб з острахом чекати чергової магнітної бурі, винесіть зі спальні мобільний телефон, комп’ютер, телевізор – куди й подінуться втома, роздратованість, головний біль.

Розділи: Здорова