chrome firefox opera safari iexplorer

Унікальну дерев'яну церкву на Закарпатті хочуть перетворити на музей

27 жовтня 2013 о 09:39

Мешканці села Колодне, що на Тячівщині, аби вберегти свою 500-літню дерев’яну церкву для нащадків, планують перетворити її на музей. Лише у такий спосіб, кажуть вони, їй буде гарантовано нове життя.

Про це повідомляє Мукачево.net.

Сільський голова Колодного Іван Кричфалушій має намір спершу відреставрувати храм — поміняти прогнилу підлогу, трохи підняти фундамент та зробити дерев’яну огорожу навколо церкви.

«Планується реставрація пам'ятки, особливо стародавніх настінних розписів, – розповідає він.

Іван Кричфалушій, щоправда, висловлює побоювання, що добрі наміри можуть розчинитися в часі. Цьогоріч на збереження архітектурної пам’ятки районна влада виділила 215 тисяч гривень. Проектно-технічну документацію для проведення реставраційних робіт розробили ще в 2011-му році. Як архітектурна пам’ятка, церква перебуває на балансі відділу культури Тячівської РДА. Вони й повинні потурбуватися про її подальшу долю.

«Якби церкву взяло під свій захист ЮНЕСКО, про неї б піклувалися більше, – веде мову він. – Але проблемою стало те, що багато реліквій було вивезено з храму. Під час реставрації споруди в 1969—1976 роках забрали престол та ікони, які так і не повернули. Ходять чутки, що він находиться десь у Санкт-Петербурзі.

За своє життя церква святого Миколая пережила декілька перебудов. Спочатку вона знаходилась в Одарові. Як кажуть старі люди, її перевезли на волах і поставили на погорб (цвинтарі) у центрі села. Збудована церква за допомогою зрубів без жодного цвяха. Їх почали використовувати вже під час реставрації. Зберігся унікальний настінний розпис невідомого художника. Старі дзвони перевезли до нової православної церкви. І лише завдяки своїй непідйомній вазі не знайшов нового власника тріснутий кам'яний престол на подвір'ї церкви.

Однак час не щадить найдавніший храм Європи. Найбільшої руйнації отримала церква за часів радянського атеїзму. Впродовж кількох десятиліть через прогнилу дранку протікали стіни. Дощ майже знищив унікальні образи святих на дерев’яних стінах. Тільки в роки незалежності спільними зусиллями небайдужих людей вдалося призупинити руйнацію архітектурного спадку. За гроші гранту, що виділив уряд США, (37 тисяч доларів) перекрили дах церкви, на пожертви сільської громади зміцнили стіни, поставили ворота, на вікна — ковані решітки, вимостили кам'яними сходами дорогу на пагорб, де знаходиться церква. Тоді на відкриття реконструйованого храму приходив особисто посол США в Україні Вільєм Тейлор.

Надалі було зроблено ремонт дороги біля храму і поставлено підпірну стінку, щоб будівля разом із двома дубами — її однолітками, що ростуть поруч, не сповзала в річку. Але для відновлення первозданної краси дерев'яної пам'ятки потрібно зробити дуже багато. Тому велику надію на відродження 539-літньої церкви село Колодне пов'язує з відкриттям музею.

В той же час і місцеві мешканці не стоять осторонь. У дерев'яному храмі вже зібрані цінні експонати — предмети домашнього вжитку (глечики, тарілки, діжки, маслобійки, цеберки та інше дерев'яне начиння), одяг, взуття, рушники, старовинні образи. Їх зносили всім селом, у кого що залишилося з минувшини. Тепер потрібна людина, яка б за цим всім доглядала та проводила екскурсії. А туристів приїжджає немало, особливо із сусідніх держав. Музей – церкву можна надалі розрекламувати через Інтернет. Сільський голова має намір відкрити сайт громади.

Джерело: РІСУ
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути