chrome firefox opera safari iexplorer

Ліні Костенко вручать у Римі відзнаку за «жертовність та гуманізм»

25 листопада 2013 о 15:07

Українська письменниця Ліна Костенко, якій цього року виповнилось 83 роки, стала лауреатом міжнародної відзнаки імені Омеляна Ковча «за внесок у розвиток діалогу культур і народів, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму».
Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на ініціативу «Першого грудня».

Церемонія вручення відзнаки відбудеться 26 листопада у Римі.

Лауреатами цьогорічної відзнаки стали також благодійниця, педагог і громадський діяч Зеня Кушпета з Канади, дослідник історії євреїв у Східній Європі, професор ізраїльського університету Бен-Гуріона Шимон Редлих і християнська спільнота Святого Егідія, яка діє у понад 70 країнах світу.

Довідка: Відзнаку Блаженного Священномученика Омеляна Ковча однойменний комітет заснував у 2010 році. Її вручають щорічно за значний внесок у справу екуменічного і культурного діалогу, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння та за особистий життєвий приклад жертовності і гуманізму. Почесним головою комітету є Кардинал Любомир Гузар. Діяльність комітету здійснюється під патронатом Глави УГКЦ.

Омелян Ковч – греко-католицький священик, блаженний католицької церкви. Під час німецької окупації Західної України, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, не зважаючи на заборону цього владою. Звернувся з листом до Гітлера, в якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За ці дії навесні 1943 року був заарештований гестапо і ув'язнений у концтаборі Майданек, де таємно продовжував свою священицьку діяльність. 25 березня 1944 року був газований та спалений у крематорії концтабору смерті Майданек.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути