chrome firefox opera safari iexplorer

Демонструвати через навчання і особистий приклад християнську віру

08 листопада 2013 о 09:05

Незабаром, а саме 11 листопада 2013, Орден Всесвітніх Скаутів, до якого належить і Організація Українських Скаутів, відзначатиме 102 річчя.

Ми взяли інтерв’ю з Асистентом Головного Скаутмайстра Ордену Всесвітніх Скаутів другом Єжи Гахом. Пропонуємо вашій увазі.

— Орден Всесвітніх Скаутів найстаріше всесвітнє скаутське об'єднання. Які члени є Ордену Всесвітніх Скаутів, хто його представляє, які Організації, чи може то індивідуальні члени?

— На даний момент до Ордену належать Скаутські Організації з наступних країн: Велика Британія (BBS&BGS), Австралія (IAS), Польща (KH DP, HGW, SH K), Україна (ОУС), Італія (SNFS), Болівія (UTSA), Бразилія (UTSA), Чилі (UTSA), Домініканська Республіка (UTSA), Ямайка (GSJ), Мексика (MS AC), Перу (UTSA, APSM), Уругвай (UTSA) і кандидати з США.

Членами Ордену Всесвітніх Скаутів можуть бути зареєстровані скаутські організації (не індивідуальні особи), яких члени зобовязані дотримуватися Скаутського Закону а також мінімальних стандартів. Через письмове зголошення до Секретаріату Ордену з проханням внести до реєстру членів Ордену який відкриває шлях зареєстрованим організаціям вільність та право інтегрування поміж членами.

— Які головні скаутські та моральні засади сповідує Орден Всесвітніх Скаутів?

— Як вже відповідав в попередньому питанні всі членські організації мусять дотримуватися так званих «мінімальних стандартів»:
1) Володіти механізмами захисту молоді від розтління (психологічного, морального, сексуального)
2) Страхування для покриття судових позовів відповідальності (такий механізм специфічний для Великобританії. ред.). Також можливість апелювати кожного члена відносно рішення проводу в різних питаннях в тому числі і рішення відносно нього самого.
3) Демонструвати-через навчання і особистий приклад-християнську віру.
Також в Скаутському Законі Організації- члена повинні зазначатися наступні принципи:
1. Честю скаута варто довіряти
2. Скаут є лояльний своїй Вітчизні, своїм керівникам, батькам, працедавцям та підлеглих
3. Обовязком скаута є бути корисним і допомагати іншим
4. Скаут є приятелем всіх і братом для кожного іншого скаута, незалежно від його національності або віровизнання
5. Скаут є лицарський
6. Скаут є приятелем звірят
7. Скаут виконує без дискусії вказівки батьків, патрульного або інстуктора
8. Скаут усміхається і легко переборює труднощі
9. Скаут є ощадливим
10. Скаут є чистий в думках, мові і вчинках.

— Сучасний стан Ордену Всесвітніх Скаутів: які проблеми, перспективи та виклики?

— На даний момент Орден Всесвітніх Скаутів діє в двох віддалених один від одного сторонах. З одного боку Європа, колиска Ордену, де дуже активні є скаути з Великобританії, Польщі і Україні. (Поляки та Українці створили навіть якби під-федерацію в назві Конвент Святого Юрія) Італійці це горстка симпатиків без реальної сили до поважної діяльності. Думаю що повинні докласти дуже багато зусиль, щоб європейські організації поміж собою співрацювали (так як це робиться поміж українськими та польськими скаутами Ордену), але варто відкритися також особливо і на Схід- наприклад Росія та Білорусія а також Литва, Латвія, Естонія. (Поляки та Українці створили навіть якби під-федерацію в назві Конвент Святого Юрія) Італійці це горстка симпатиків без реальної сили до поважної діяльності.
Іншою частиною є величезна кількість членів в Південній Америці (по просто до Ордену увійшли численні Організації з іспаномовної скаутської федерації-UTSA.) Величезна заслуга в тій справі є в бувшого Адміністративного Секретаря Ордену в італійця Івано Венеранді. Нажаль у звязку з величезною відстанню один від одного ми не в стані пізнати один одного не говорячи про якусь спільну діяльність. Як на мене існує потреба створення двох секретаріатів, але це в мене враження. Будемо говорити про це в листопаді в Сопоті (Польща). Не пишу тут про Австралію, ані про США чи Італію, бо це є як для мене це малі групи, дещо ізольовані в незнайомому потенціалі.

— Які програми, проекти реалізоватиме Орден Всесвітніх Скаутів найближчим часом ?

— До цього періоду не було жодної спільної діяльності (поза двосторонньою Українсько-польською співпрацею). Але розраховую на те, що співпраця розвиватиметься Вирішили, що щороку буде збиратися в травні на Асамблеї в Кракові (Польща) і що кжних два роки одна з членських організацій Ордену буде організовувати в себе Зліт (Організаціями- членами Конвенту є: Організація Українських Скаутів, Krag Harcerski Drzewo Pokoju oraz Harcerska Gromada Wilkow im. Jana Pawla II). Можливо незабаром в Сопоті зможемо налагодити якусь ширшу співпрацю. Побачимо

— Які відносини Ордену Всесвітніх Скаутів з іншими світовими та національними скаутськими об'єднаннями?

— В основі немає проблеми відносин поміж організаціями що є членами Ордену і не є. Так само як офіційно. В основі немає проблеми відносин поміж організаціями що є членами Ордену і не є. Так само як офіційно панує мир поміж OWS та іншими скаутськими федераціями. Але як то в житті завжди буває. Ці більші Організації Делікатно хочуть підпорядкувати собі менші (в Ордені Всесвітніх Скаутів в основному невеликі Організації). Вони хочуть нас собі підпорядкувати а ми пробуємо не піддатися. Так було від початку існування OWS і так напевно і залишиться. Ми відкриті на співпрацю з іншими скаутськими організаціями та федераціями і які шанують те, що ми є християнськими організаціями. Зараз легко можна безкарно образити християнина але за вимову що наприклад гомосексуалізм це ненормально і позитивне можна поважно і бути покараним. Внаслідок чого в інших федераціях прийнято поправки що допускаються виховними-гомосексуалісти. В OWS цього не допускається і маємо надію що ніколи не буде.

— В рамках Ордену Всесвітніх Скаутів функціонує також Конвент Святого Юрія, що це об'єднання, яка його мета?

— Про Конвент Святого Юрія вже трохи говорив. Ця структура постала спонтанічно на основі польсько-українських контактів. Є цікавий момент, що в рік коли голосно згадується сумні польсько-українські події на Волині ми виступаємо з ініціативою не тільки зосереджуватися на минулі кривди поміж нашими народами а й шукати порозуміння та шлях будування братерства поміж українським і польським народом. Дуже би тішилися якщо до Конвенту вступили б інші організації- з інших країн.

— 11 листопада відзначатиме 102 роки з часу створення, як і коли відзначатимуть дату в Ордені Всесвітніх Скаутів ? Які члени ОВС будуть присутні на святкуваннях?

— Ця дата в Ордені Всесвітніх Скаутів є найважливішою, оскільки 11.11.1911 оголошено в Королівській каплиці Savoy в Лондоні оголошено про виникнення Ордену Всесвітніх Скаутів опираючись на декларації проголошення Єрусалимського королівства, під час хрестових походів 11/11/1100.

Орден Всесвітніх Скаутів наслідує традиції Лицарських орденів для того найголовніший провідник Ордену носить титул Головний Скаумайстер. (Як Великий Магістр в лицарських орденах). В цьому році вперше за багато років святкування за участю Британських, Польських та Українських скаутів. Насправді це історична подія. Мусіли дещо пересунути ці святкування на тиждень, бо 11.11 у Великій Британії- День памяті про героїчних солдат всіх часів а в Польщі День Незалежності.

— Які події відбудуться в рамках цих святкувань?

— В рамках Зльоту та Зустрічі в Сопоті, названо британцями OWS GET TOGETHER- будемо брати участь у тереновій грі, прийматимемо участь в різних скаутських заняттях, свічках, слухатимемо пісні і оповісті, відвідаєм Троймісто (Гданськ, Гдиня, Сопот). Дискутуватимемо також про нового Адміністративного Секретаря і про можливі напрямки подальшої співпраці.

— Що зараз переживає Орден Всесвітніх Скаутів: повторне становлення, оновлення, реформування?

— Є скоріш за все час пробудження по довгому сні. Я доброї думки ще тим, що від британської сторони (про українську я вже говорив) бачу велике бажання співпрацювати. Якось треба також нав’язати контакт з Південною Америкою.

— Як ти оцінюєш розвиток Організації Українських Скаутів, її місце в Ордені Всесвітніх Скаутів. її розвиток і діяльність?

— Мені здається, що Організація Українських Скаутів є однією з найактивніших організацій Ордену Всесвітніх Скаутів. Є одним з двигунів співпраці та інтеграції. Роль цієї Організації оцінюю як дуже позитивну.

— Твій досвід в скаутингу. Як все починалося ?

— Мене намовили до скаутингу мої друзі, коли мені було 12 років. Через рік Дружина розпалася,однак коли мав 18 років поїхав на курс дружинових і потім створив Дружину в Сопоті. Потім провадив обєднання дружин в Сопоті (щось на зразок Стягу в ОУС- ред...)Ю потім інстрторське коло в Гданську. Коли настали часи великої віднови- коли утворилася Солідарність, брав участь в структурах оновленого та реформованого ZHP – обєднань Андрія Малковського. Потім занепад, військовий стан. Коли знову зявилася можливість діяльності створив Обєднання Krag Instruktorow Lesna Szkolka і їй дочці- Hufiec LS-Kaszuby в Швеції. Через деякий момент долучився до великої організації відновленого харцерства ZHR. Потім виокремив з Лісної школки- її християнську частину- Krag Harcerski Drzewo Pokoju.

Останньою моєю дитиною є організація- незалежна дружина хлопців під назвою Harcerska Gromada Wilkow im. Jana Pawla II. Люблю нові виклики, нові виховні проекти.

— Твої хоббі та захоплення ?

— Поза скаутингом та харцерством дуже задіяний в життя спільнот неокатехуменальних в Католицькій Церкві. Також дуже люблю музику. Уклав багато пісеньок які охоче співаю на скаутських зустрічах та збірках і не тільки.

Підготувала подруга Аня Волошин, речниця ОУС

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути