chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Вільнюсі розпочинається саміт «Східного партнерства»

28 листопада 2013 о 09:40

Головного інтригою саміту Східного партнерства, який у четвер ввечері відкриється в Вільнюсі, залишається запитання, чи підпише Україна угоду про асоціацію з Європейським Союзом.

Рішення Кабінету Міністрів призупинити підготовку до підписання угоди з ЄС зробило українське питання одним з найгостріших на саміті, що проходитиме у столиці Литви 28-29 листопада, пише Кореспондент.

Президент Віктор Янукович заявив журналістам, що підпише цю угоду тільки у тому разі, якщо Україні запропонують «нормальні умови». Він також заявив про необхідність проведення тристоронніх переговорів Україна-Росія-ЄС.
Прем’єр-міністр України Микола Азаров раніше визнав, що причиною постанови уряду про призупинення підготовки до підписання угоди був тиск Росії.

У Євросоюзі заявили, що можливість для України підписати угоду про асоціацію залишатиметься до останнього.

«Ми готові, і двері залишаються відкритими. В буквальному сенсі, крайній термін — ранок п'ятниці», — комісар ЄС із питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле.

Програма саміту

Саміт відкриється офіційною вечерею в королівському палаці Литви о 19:00 за місцевим часом.

Очікується, що з європейської сторони будуть присутні президент Ради Євросоюзу Герман ван Ромпей, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон, європейські комісари Штефан Фюле і Карл де Гухт, президент Європейського парламенту Марін Шульц.

Україну на саміті представлятиме президент Віктор Янукович. Цю інформацію напередодні підтвердили у прес-службі президента.

«На сьогодні поки не змінюються плани. Я неодноразово говорив, що збираюся їхати у Вільнюс», — процитували пана Януковича у прес-службі.

Вірменію на вільнюському саміті представлятиме президент Серж Саргсян, Азербайджан — президент Ільхам Алієв, Молдову — прем'єр-міністр Юрій Лянке, а Білорусь — міністр закордонних справ Володимир Макеєв.

Очікується, що під час саміту ЄС парафує угоди про асоціацію з Грузією та Молдовою, підписання яких має відбутися восени.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути