chrome firefox opera safari iexplorer

Переможці Книги року ВВС-2013: Ярослав Мельник та Мар’яна і Тарас Прохаськи

13 грудня 2013 о 16:32

«Далекий простір» Ярослава Мельника (Харків, «Клуб сімейного дозвілля», 2013) і «Хто зробить сніг» Мар'яни і Тараса Прохаськів (Львів, Видавництво Старого Лева, 2013) стали переможцями конкурсу «Книга року BBC – 2013» та «Дитяча Книга року ВВС – 2013», що представлені ВВС Україна у співпраці з Культурною програмою Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР).

Редактор Європейського Хабу Bсесвітньої служби ВВС Артем Лісс каже: «Роман Ярослава Мельника, який переміг – це антиутопія, яка досліджує питання свободи. Романіст пише про свободу бачити, уникнути світу сліпих – але водночас і про свободу уникнути світу тих, хто може бачити – і хто править сліпими. Це – теми, які піднімаються в літературі по всьому світу, і крізь призму мандрівки головного героя цей роман дуже яскраво показує, що означає свобода і яка її ціна».

Прохаськи

«Сніг – це звичайна річ для українців взимку, але чудова книга Мар’яни і Тараса Прохаськів заслуговує на відзнаку. З неї наймолодші громадяни України дізнаються про дружбу, а також про те, як триматися разом і долати страх. Культурна програма ЄБРР стала партнером ВВС Україна для того, щоб підтримувати українську літературу, тому що ми віримо, що література є ключовою складовою демократичного суспільства, і вона починається з дитячих книг», — говорить Джонатан Чарльз, Директор з комунікацій ЄБРР.

Автор-переможець у кожній номінації отримає премію 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті. Видавництва, де вийшли друком книжки переможців, отримають право використовувати логотип конкурсу «Книга року ВВС» на всіх наступних виданнях цих книжок.

Цього року до журі премії «Книга року ВВС» увійшли: Віра Агеєва, професор літературознавства Національного університету «Києво-Могилянська академія», Тарас Федюк, поет, Ольга Герасим'юк, журналіст, Ніна Кур'ята, головний редактор ВВС Україна, Світлана Пиркало, радник ЄБРР з питань культури.

Мельник

Премія «Книга року ВВС» була започаткована у 2005 році. З 2012 року, коли з'явилася нова номінація «Дитяча Книга року ВВС», премія проводиться у партнерстві з Культурною програмою ЄБРР.

Більше інформації про конкурс, а також читацькі рецензії можна знайти в розділі «Книга року ВВС – 2013».

Більше інформації можна отримати тут:

BBC: Лала Наджафова, lala.najafova@bbc.co.uk

ЄБРР: Світлана Пиркало, pyrkalos@ebrd.com+44 780 251 0751

Нотатки для редакторів:

BBC Україна — bbc.ua – частина Всесвітньої служби ВВС, міжнародного мультимедійного мовника, який пропонує широкий спектр мовних та регіональних продуктів на радіо, телебаченні, онлайн та через бездротові пристрої. Щоб досягнути своєї тижневої аудиторії, яка налічує 192 мільйони користувачів по всьому світу, Всесвітня служба ВВС використовує різні платформи – короткі хвилі, AM, FM, цифрові супутники та кабельні канали. Її новинні сайти включають аудіо- та відеоконтент та пропонують можливість долучитися до всесвітніх дебатів. Всесвітня служба ВВС пропонує свої продукти для радіо, виготовлені різними мовами, партнерським FM-станціям по всьому світу, та має багато партнерів, яким пропонує контент для новинних вебсайтів, мобільних телефонів та інших бездротових пристроїв, а також телеканалів. Щоб дізнатися більше, завітайте на bbc.com/worldservice. Тижнева аудиторія новинних сервісів ВВС – таких, як Всесвітня служба ВВС, телеканал BBC World News та bbc.com/news становить 256 мільйонів людей.

ЄБРР – це міжнародна фінансова установа, яка підтримує розвиток демократії та ринкової економіки в 34 країнах від Марокко до Монголії. Культурна програма ЄБРР демонструє мистецтво і культурні традиції з регіону, де інвестує Банк. Стежте за нами через Інтернет, Facebook і Twitter.

Джерело: BBC Україна
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути