chrome firefox opera safari iexplorer

Новий рік — на Майдані! Турагенції продають путівки у революційний Київ

20 грудня 2013 о 12:13

Іноземні турагенції продають путівки у революційний Київ. Українці готуються стояти на головній площі країни щонайменше до Різдва

“Люди, які вийшли на акції протесту, готові зустрічати на Майдані і Новий рік, і Різдво. Вони будуть стояти доти, доки влада не піде на поступки”, — таку заяву зробив один із лідерів опозиції Олег Тягнибок два тижні тому. За цей час нічого не змінилося — уряд у відставку не пішов, про перевибори ніхто й словом не обмовився, “беркутівців”, які кийками розганяли мирних мітингувальників у ніч з 30 листопада на 1 грудня, не покарали... Схоже, українцям таки доведеться зустрічати Новий рік просто неба і там же співати колядки.

Кмітливий підприємець з Краснодара, який продає екстрим-тури у революційний Київ, вже ламає голову над тим, скільки запросити з російських туристів за святкування Нового року на Євромайдані. Зараз за одноденну екскурсію бере 8 тис. рублів (приблизно 2 тис. гривень). Укомплектовує групи по 20-40 осіб. У вартість путівки входить проїзд в обидва боки, харчування, страхування здоров’я та життя (раптом бідаці кийком по голові влуплять). В автобусі дозволяється вживати алкоголь. Бізнесмен рекомендує брати міцні напої, бо пиво “ганяє” у туалет, а робити зупинки у дорозі небажано — час “підтискає”. Придбати путівку можуть лише повнолітні особи. Брати з собою російський прапор не рекомендується. Провокувати міліцію — заборонено. “На Майдан нас не впустять, — попереджає відразу. — Підемо на площу Льва Толстого або Контрактову площу. Нас зустрінуть політичні активісти, розкажуть, як все починалося, покажуть залишки барикад, графіті, подарують революційні плакати. Буде змога сфотографуватися з “Беркутом”. Якщо хтось виявить бажання приєднатися до мітингувальників — автобус поїде без нього”.

Охочі побачити на власні очі, як твориться нова українська революція, у чергу не шикуються. Протягом дня бізнесмен приймає не більше шести дзвінків. Люди цікавляться, але їхати бояться. А ті, що планують зустріти Новий рік у революційному Києві, добиратимуться в українську столицю самотужки. Проїзд з Краснодара у Київ і назад коштує 1,5 тис. рублів (близько 375 гривень). Борщ і гречку з консервованим м’ясом на Майдані видадуть безкоштовно. Гарячим чаєм напоять, нічліг нададуть (а то доведеться в автобусі спати). Підприємець з цього приводу не журиться. Каже, якщо ідея “прогорить”, організує чергову екскурсію у Прип’ять.

Його конкуренти також продали лише кілька путівок (хоча за ті ж гроші пропонують туристам провести на Майдані чотири дні і три ночі). Що не дивно — російські телеканали демонструють одну й ту ж картинку: на Майдані панує повна антисанітарія, стоїть нестерпний сморід, на вулицях — купи сміття, серед протестувальників багато безхатьків, хворих на туберкульоз і п’яниць. А кому хочеться у такому товаристві провести законні вихідні?

Європейські турагенції також продають поїздки на Євромайдан. Гостям Києва пропонують ознайомитися з поточною політичною ситуацією у країні, поспілкуватися з мітингувальниками, скуштувати борщ і хліб зі салом та часником, сфотографуватися на тлі барикад. Перша група у складі 15 осіб вже вирушила на Майдан. Екскурсії — лише денні. Європейці дбають про безпеку своїх громадян. “Організувати зустріч Нового року буде складно, — кажуть. — Але ми щось придумаємо”.

Не сумніваються, що Майдан простоїть до Різдва, і вітчизняні турагенції. Телефоную в одну з них. Цікавлюся новорічним туром у Київ. “Зустрінемо вас 31 грудня на вокзалі. Завеземо у готель, щоб могли залишити там свої речі. А потім проведемо пішохідну екскурсію по місту — покажемо Софію, Золоті Ворота, Старокиївську гору. Святкуватимемо Новий рік у ресторані”, — пояснює працівниця турагенції. “А у вас на сайті пише, що наступного ранку група збирається біля пам’ятника Леніну”. “Призначимо інше місце зустрічі”, — заспокоює. “На Майдан поведете?” “Якщо у вас виникне таке бажання, зможете відвідати його у вільний час”. Мінімальна вартість туру — 970 гривень з особи. А ще ж треба буде заплатити за переїзд до Києва і назад, харчування (у вартість входять лише сніданки у готелі), додаткові екскурсії...

До Нового року залишаються лічені дні, однак українцям складно буде поринути в атмосферу свята. “Коли люди, які мерзнуть на Майдані, думають, як будуть прикрашати ялинку і готувати кутю, у них виникає внутрішній конфлікт. Бенкетувати під час “чуми”? Нізащо! Але серед протестувальників назріла потреба взяти невеликий тайм-аут, — каже психолог Зоя Романець. — Їм потрібно хоча б на день відірватися від буденщини, напруги, порушивши сухий закон, відкоркувати пляшку шампанського, помріяти, загадати бажання. Це забезпечить додатковий резерв сил для подальшої боротьби. Бо люди виснажені — і морально, і фізично. Їм потрібно підживитися позитивними емоціями — без цього неможливо буде розпочати новий етап протистояння”.

Психолог Валентина Паробій упевнена: майданівці можуть святкувати Новий рік та Різдво з чистою совістю. Заслужили. Головне, щоб не розходилися по хатах. “Новий рік — свято символічне. Підбиваємо підсумки, прощаємося зі старим та починаємо будувати плани на майбутнє. Тим більше, що зараз у країні відбуваються знакові події, які матимуть вплив на кожного з нас. Цього року з’явився шанс відсвяткувати Новий рік більш оригінально — без олів’є та традиційного звернення президента, під ялинкою, аналогів якої немає у світі, у колі однодумців... Святкування Нового року — це лише ритуал, — каже. — Але ритуалів люди дотримуються і під час миру, і під час війни. Люди навіть на засланні у Сибіру Різдво святкували”.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути