chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні не вистачає 3,5 тисячі лікарів-педіатрів

16 грудня 2013 о 14:46

Для нормального функціонування системи охорони здоров'я не вистачає 3,5 тисячі лікарів-педіатрів, через що багато поліклінік укомплектовані лише на 20-25%, повідомляє «Дзеркало тижня».

Забезпеченість педіатрами дошкільних і шкільних установ становить близько 65%, з них 60% — пенсійного та глибокого пенсійного віку.

Так, академік НАМНУ, завідувач кафедри педіатрії Національного медичного університету імені Богомольця Віталій Майданник повідомив, що за останнє десятиліття багато країн збільшили кількість лікарів, які працюють в практичній медицині.

«На жаль, в Україні інша тенденція, ми скотилися з 4,2 до 2,8 лікаря на 1000 населення. Гірша ситуація тільки у Таджикистані, де цей показник — всього 2. Укомплектованість медичних установ лікарями у нас опустилася нижче 60%, а в педіатрії ситуація ще складніша. Забезпеченість педіатрами дошкільних і шкільних установ — близько 65%, з них 60% — пенсійного та глибокого пенсійного віку. Для нормального функціонування системи у нас не вистачає 3,5 тисячі лікарів-педіатрів, через що багато поліклінік укомплектовані лише на 20-25%», — сказав В. Майданник.

Завкафедрою педіатрії повідомив, що в багатьох європейських країнах значно збільшився попит на лікарів-педіатрів і, відповідно, їхню підготовку. В США за останні сім років їх кількість збільшилася в п'ять разів. Аналогічна ситуація в Канаді та інших країнах.

"У нас чомусь вважають, що вся Європа давно перейшла на сімейні амбулаторії, і там немає жодного педіатра. Кожна держава обирає для себе одну з трьох існуючих сьогодні систем надання медичної допомоги дітям. Тільки шість країн (Данія, Норвегія, Фінляндія, Великобританія, Ірландія, Нідерланди) доручили дітей лікарям загальної практики. Дванадцять країн віддають перевагу системі, де головним залишається лікар-педіатр (Іспанія, Греція, Чехія, Словаччина та інші). В інших країнах Євросоюзу прижилася змішана система, при якій первинний прийом веде лікар загальної практики, а педіатр виступає у ролі консультанта. Саме такий варіант прижився у Франції, Німеччині, Італії, Швейцарії, Польщі, Австрії та інших», — сказав В. Майданник і додав, що в більшості європейських країн малюків до дворічного віку ведуть саме педіатри.

«Навантаження на лікарів дуже різне. У країнах Європи лікар-педіатр, як правило, веде майже 950 маленьких пацієнтів. Наш МОЗ рекомендує менше навантаження — 800 дітей. За статистикою, три роки тому один педіатр лікував 1340 дітей, а скільки сьогодні — ніхто не знає. Важко вести підрахунки, коли поліклініки закриваються, лікарі працюють на півтори-дві ставки. Для порівняння: у Греції навантаження на лікаря — 650 пацієнтів, а в Уганді — 63 тисячі», — зазначив фахівець.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути