chrome firefox opera safari iexplorer

Який пам’ятник поставити замість поваленого Леніна, мають вирішити лише кияни

12 грудня 2013 о 13:53

Саме кияни, а не Комуністична партія, чиновники КМДА чи політики повинні приймати рішення про відновлення пам’ятника Леніну або встановлення на цьому місці будь-якого іншого пам’ятника, переконаний народний депутат Микола Томенко.

«Зараз багато представників Комуністичної партії, мерів чи голів ОДА із незрозумілих причин взяли на себе відповідальність вирішувати долю знесеного пам’ятника, заявляючи про те, що вони збирають кошти на відновлення пам’ятника Леніну у Києві. Ще лунають пропозиції встановити там пам’ятник відомому меценату Терещенку та ін. При всій повазі до КПУ чи Харківщини, долю майбутнього пам’ятника на місці пам’ятника Леніну повинні визначати кияни», – заявив М. Томенко.

За його словами, згідно з чинним законодавством, це можна зробити або шляхом місцевого референдуму, або рішенням майбутньої легітимної Київради, яка на підставі громадських обговорень повинна ухвалити рішення, який пам’ятник буде стояти на місці пам’ятника Леніну.

Водночас, як пише «Україна молода», на вакантне місце «смотрящего» на бульварі Шевченка, вже є кілька претендентів. Так, заступник голови міськадміністрації Руслан Крамаренко запропонував встановити там монумент Михайлу Терещенку, українському підприємцю і меценату, засновнику кількох непересічних музеїв, на чиї кошти колись розбудовували Київ. До цього прізвища додають ім’я ще одного мецената початку минулого століття — Лазаря Бродського. В соціальних мережах уже організовано збір коштів на новий монумент — бізнесмен Гарік Корогодський висловив готовність виділити на цю справу 100 тис. грн.

Серед опитаних «УМ» мітнгувальників на Євромайдані лунали інші пропозиції.

«Там має стояти пам’ятник Степану Бандері або Роману Шухевичу, тому що це — герої України», — вважає Віктор з Одеси.

Отець Іван Личак iз Львівської області, представник УПЦ КП, теж не проти увічнити цих героїв: «Якщо дивитися на революційну діяльність, то Бандера пасував би найбільше. Він набагато менше крові пролив, ніж Ленін, і та кров була за Україну. Але, з огляду на те, що деякi люди не сприймають цю постать, то можна було б обрати когось більш поміркованого. Наприклад, Василя Стуса чи Василя Симоненка».

«Я вважаю, що замість Леніна треба поставити Леніна, — знизує плечима Микола з Києва. — Це все ж таки історія, якою б вона не була. Стояв собі і стояв. Тим паче він з якогось дуже цінного каменю зроблений. Навіщо було руйнувати?»

«Треба поставити там хрест. Щоб люди більше в Бога вірили, а не в оту злу систему», — вважає Валерій iз Червоногородки Львівської області.

«Іван Мазепа — найкращий кандидат. Він багато коштів витрачав на архітектуру: на церкви і колегії, фінансував українську культуру», — переконаний Степан із Миколаївської області.

«Думаю, не варто ставити пам’ятник. Там погана аура. Пропоную облаштувати на тому місці якийсь красивий фонтан», — каже киянин Віталій.

Цікавий також досвід інших країн. У Вільнюсі, наприклад, Леніна, знесеного цього літа, замінили на монумент «Духу народу». Композицію з птахом, який виривається з клітки, обрали серед численних варіантів на конкурсних засадах.

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути